Tre nya naturreservat planeras i skärgården

Två av tre kommunala naturreservat återfinns i skärgården. I framtiden ska ytterligare tre reservat bildas.

På Altappen finns en intressant lövskogsmiljö men även kulturmiljövärden efter den industriverksamhet som fanns på platsen mellan 1871 och 1908.

På Altappen finns en intressant lövskogsmiljö men även kulturmiljövärden efter den industriverksamhet som fanns på platsen mellan 1871 och 1908.

Foto: Pär Bäckström / frilans

Luleå2023-11-10 08:30

Det finns två olika varianter av naturreservat, statliga och kommunala. I Luleå kommun finns många statliga naturreservat men endast tre kommunala. Det handlar om det ytmässigt mycket stora Ormberget-Hertsölandet samt Brändöskär och Degeröholmen i skärgården.

Men betydligt fler reservat är på gång i framtiden. 

Det pågår ett långsiktigt arbete med att skapa hela tolv nya kommunala naturreservat i Luleå kommun. De flesta ligger på fastlandet, något vi rapporterat om tidigare

Områden som är påtänkta som naturreservat är Grundet i Sunderbyn, Mattisberget i Gammelstad, Storsand, Porsöberget, Hällbackenskogen, Mjölkuddsberget, Karlsvik, Snasahögarna och Lulviken och området Kalvholmen. 

Till dessa nio kan läggas ytterligare tre och dessa återfinns i skärgården. Det handlar om Altappen, Småskär och Degerö-Börstskär. Planerna på skärgårdsreservaten finns sedan tidigare men i det nya förslaget till utvecklingsplan för skärgården, som i måndags gick ut på samråd, lyfts de upp som en av riktlinjerna under punkten natur- och kulturmiljövärden.

Örjan Spansk, kommunekolog, arbetar med bildningen av kommunala naturreservat och han anser att de naturreservat, statliga som kommunala, som finns i skärgården är de finaste i kommunen.  

Av de framtida reservatsbildningarna är Altappen den mest stadsnära ön av de tre.

– Det som är intressant där ur ren naturmiljösynpunkt är lövskogsmiljön. Sedan finns det kulturmiljövärden där också, säger Örjan Spansk.

På Småskär finns det många stugor men det behöver inte ligga i konflikt med en reservatbildning, enligt Örjan Spansk.

– Man skriver föreskrifter som gör att de som är där kan leva och bo där precis som förr, säger han.

Vad är det som gör att ni vill göra Småskär till ett naturreservat?

– Småskär är mer en helhetsmiljö, en typisk skärgårdsö med allt vad det innebär. Allt från grundområdet runtomkring, stränderna och skogen som är varierad och ganska orörd av mänsklig hand.

På Degerö-Börstskär, som ligger i den allra nordligaste delen av Luleå skärgård, handlar det om att ön besitter höga naturvärden.

Det finns en prioriteringsordning för bildandet av de kommunala naturreservaten och etableringarna i skärgården ligger flera år bort.

– De tätortsnära reservaten är de vi prioriterar mest, konstaterar Örjan Spansk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!