Hemkört till middag

Frågan om vad som ska stå på middagsbordet är förmodligen den vanligaste och också mest svårknäckta tankenöten vi ställs inför dagligen. C har testat Middagskorgen, som ordnar både veckomatsedel och utkörning av varor.

Foto: Fotograf saknas!

Luleå2009-05-16 11:33

Till och med för dem som tycker om att fixa och laga mat, blir behovet av fräscha idéer ibland trängande. Ofta impulshandlar vi halvfabrikat som vare sig är goda eller näringsmässigt försvarbara som föda. Pizzerian på vägen hem kan vara svår att motstå med knorrande magar och gnälliga ungar i baksätet.

Variation är svårt, särskilt när det är bråttom till träningar och andra kvällsaktiviteter. När pannkakan och blodpuddingen står en upp i halsen kan det kännas skönt att ibland lämna över planerandet till någon annan.

Maten i Middagskorgen är beräknad för fem middagar i en familj på fyra personer. Är man en stor familj måste man alltså beställa fler middagskorgar. Enligt hemsidan är också små hushåll på två personer kunder, då kan man tänka sig att det blir mat över till luncher och matlådor.

Den veckan vi testade Middagskorgen stod alltifrån torsk till pasta och soppa på menyn. Efter att ha följt recepten under en vecka kunde vi konstatera att det med få råvaror blev riktigt god mat som också var enkel att tillaga.

Vissa rätter kändes lite snålt tilltagna, en liten förpackning färsk tortellini eller ett paket frusen torsk – nej, det räcker inte riktigt i vårt hushåll med tre mer eller mindre vuxna personer och en åttaåring. Å andra sidan räckte andra rätter, som till exempel woken, till fler portioner.

Nix storkok

Man kan inte räkna med att det blir mat över till vare sig lunchlådor eller tillkomna middagsgäster som till exempel barnens kompisar eller utflugna ungdomar på spontanbesök. Men det är också just detta som är en av idéerna bakom företaget. Här handlar det inte om storkok och infrysta byttor utan om färsk, nylagad mat som inte bidrar till vare sig sopberg eller överkonsumtion.

Med miljön i fokus är det inte meningen att man ska behöva kasta matrester eller utgångna färskvaror, vilket man får förmoda är ganska vanligt förekommande hos de flesta familjer.

Så funkar det:

Middagskorgens meny presenteras veckan före, efter beställning och betalning får man recepten på mejl.

Matkassarna körs ut på måndag eftermiddag. De innehåller varor som ska räcka till fem middagar för två vuxna och två till tre barn.

Middagskorgen finns också i en variant för laktosintoleranta och även för den som vill ha en GI-baserad veckomatsedel.

Konceptet bygger på att man redan har vissa basvaror hemma, såsom kryddor, mjöl, smör och olja bland annat.

Plus och minus:

+ Klimatsmart och bra för börsen med exakt beräknad mängd till recepten. Inget behöver slängas.

+ Skönt att slippa planering av recept och shoppinglistor.

+ Bra variation.

+ Man handlar inte en massa ”onödigt” som man gjort om man själv gått till butiken.

+ Lättlagade och goda rätter.

+ Varorna ska vara ekologiska och närproducerade i så stor

utsträckning som möjligt.

– Snålt tilltaget till vissa rätter. Räcker inte till spontana

middagsgäster, till exempel barnens kompisar

– Inga rester till eventuell matlåda

Läs mer på: www.middagskorgen.se

Wok med fläskkött och fullkornsnudlar

benfri fläskotlett i bit

1 stånd färsk broccoli

1 förpackning sockerärtor

1 knippe salladslök

2 msk olivolja

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

woksås:

1 tärning kycklingbuljong

3/4 dl vatten

1/2 dl soja

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk socker

Gör så här:

1) Koka upp alla ingredienser till woksåsen. Koka ihop i cirka tio minuter.

2) Skär bort synligt fett på köttet och strimla tunt. Blanda hälften av woksåsen med köttet.

3) Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Dela broccolin i små buketter. Halvera sockerärtorna och strimla salladslöken.

4) Bryn köttet i hälften av oljan. Tag sedan upp det ur pannan.

5) Fräs grönsakerna med resten av oljan.

6) Lägg tillbaka köttet, låt det bli varmt. Salta och peppra.

7) Blanda köttet och grönsakerna med nudlarna och ringla över resten av woksåsen och servera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om