Yvonne Stålnacke menar att Lulebo får alla förutsättningar att klara kommunledningens krav.
– Lulebo har ett tydligt uppdrag och de måste skaffa sig den organisation som krävs för att klara det. Man måste också prata ihop sig med vårt stadsbyggnadskontor för det finns färdiga planer där att visa. Vi har varit tydliga med att vi vill se fler förtätningar av stan, säger hon.
Hon pekar dock på faktorer som sänker byggtakten och som Lulebo inte rår över.
– Vi har ännu inte tillgång till VA för att bygga till exempel Kronan. Men det kommer till 2017, säger hon.
Stålnacke tror att nya trygghetsboenden och årgångshus ska lösgöra villor och lägenheter men även där är det stopp just nu – de projekt som står klara för byggstart försenas av överklaganden.
– Djupt olyckligt men det är en del av vår demokratiska process, säger Stålnacke.
Hon säger att arbetet med att få fart på bostadsbyggandet "tar mycket av vår tid".
– Samtidigt kan inte Lulebo klara allt och det räcker inte heller med de andra aktörer som finns här. Vi måste få hit fler som bygger, säger hon.
Samma sak menar Malin Lagervall, stadsbyggnadschef i Luleå.
– Det vore roligt om fler fastighetsägare ville utveckla och förädla sitt fastighetsbestånd. Men det ser vi tyvärr inte mycket av, säger hon.
Lagervall menar dock att bostadsbrist och skenande priser också har en positiv sida.
– Det är ju ett tecken på att Luleå är en stad i utveckling och en stad med tillväxt. Det finns orter där det finns gott om billiga bostäder men där vill kanske inte många bo för där finns ingen framtid, säger hon.
Oppositionen har ingen annan syn på kravet på Lulebo. Men Anders Josefsson, gruppledare för Moderaterna, är också förundrad över att det uppfylls så långsamt.
– Mycket märkligt att det inte händer mer för ägardirektivet är ju kraftfullt. Och planer finns, att säga annat känns som undanflykter. Lulebo kan inte gör allt men ska ta sin del och vi står bakom direktivet till 100 procent, säger han.
Bostadsbristen bland studenter är också svår och tycks förvärras varje läsår. Lulebo har cirka 1.500 studentbostäder vilket faktiskt är något färre än tidigare. Och det är länge sedan Lulebo byggde studentboenden, i stället har man byggt om ett par till årgångshus.
Ordföranden Emma Engelmarks kommenterar att "Lulebo ska ha ett varierat utbud av både mindre och större lägenheter". Bolaget har dock inget särskilt direktiv att bygga studentbostäder.