Historien bakom Gainomax
Ingen inom Norden hade sålt in en återhämtningsprodukt av det här slaget på marknaden. I dag säljs Norrmejeriers produkt Gainomax i flera länder. - Det har varit den svåraste produkten att lansera, men vi har fördel av att vara först, säger VD Bo Rasmussen.
Foto:
Historiskt har bönderna använt den egna mejeriföreningen till att få avkastning från mjölk, fil och grädde. Med åren kom Norrmejerier att satsa på andra livsmedelsprodukter än de från mjölkvaror. Bärdrycken Jokk slog igenom. Samtidigt har speciella mejeriprodukter lanserats. Dit hör Verum hälsofil. Norrmejerier omsätter 1.600 miljoner kronor. Av det står de fyra varumärkena Västerbottensost, Verum, Jokk och Gainomax tillsammans för en fjärdedel och andelen beräknas öka. Högförädlade produkter ger mer betalt än traditionella varor, konstaterar Norrmejerier. Gainomax räknas till de förädlade produkterna. Nordisk marknad
- Gainomax har definitivt möjligheter på internationell marknad, i första hand Europa, och vår utmaning är att hitta kanalerna för det. Vi jobbar ju mest på nordisk marknad så vi måste söka kontakter för att kunna göra det här, säger Norrmejeriers ordförande Herbert Nyman. Sportdrycker har funnits länge. Berättelsen om återhämtningsprodukten Gainomax börjar i sjukvården, som länge gett nyopererade patienter extra energitillskott i form av kolhydrater och protein. Vid träning kan extra tillskott av näringsämnen på liknande sätt göra nytta. Sådana saker fanns i åtanke när Gainomax Recovery lanserades 1990. Den är tänkt att användas efter träning och utvecklades av ett danskt företag. Norrmejerier stod för tillverkningen och köpte senare varumärket. Under 2006 kom Gainomax Energy Bar, tänkt att användas före träning. Grundligt
Men hur såldes produkten in? Hemläxan bestod i att ta reda på hur de som tränar kontinuerligt resonerar. Norrmejerier har inför marknadsföring och design tagit hjälp av såväl lokala företag som kontakter på andra håll. Återförsäljare finns i marknadsländerna och utgörs av företag som säljer till gym respektive butiksledet. Norrmejerier räknar med att det tar tre år från att företaget gått in i ny marknad eller nytt land innan produkten ska gå plus. Så långt håller detta i fallet Gainomax, uppger Bo Rasmussen. Att sälja in den helt nya produkten har dock varit mer krävande och kostat mer än vad fallet är med nya produkter inom etablerade sortiment. Lanseringen på marknaden av Gainomax har skett i olika steg. - I steg skulle vi lära konsumenten att det behövs en återhämtningsdryck, som intas inom en halvtimme efter träningen, för att få ut maximal effekt av träningen. Den som tränar vill vara effektiv och kan du få mer effekt av träningen genom att dricka så borde det tilltala, säger Bo Rasmussen. I steg två ställdes bananen mot Gainomax. - Våra undersökningar visar att rätt många av dem som tränar äter banan för återhämtning. Vi säger att Gainomax är ett bättre, enklare och billigare sätt att få i sig tillräckligt med näring direkt efter träningen. I steg tre ingår bara reklambudskapet, då ska marknaden ha lärt sig poängen med produkten.
Bakgrund/Varumärken
Utöver att förse folk med mjölk har Norrmejerier flera varumärken som ekonomiska föreningen vill tjäna pengar på, och som framställs i Norrbotten eller Västerbotten.
Västerbottensost: Varumärkesost som enbart Norrmejerier tillverkar. Verum: Räknas till functional food. Fil och yoghurt med speciell bakteriekultur. Jokk: Bärdryck som ökar i försäljning. Särskilt smaken med tranbär. Gainomax: Återhämtningsdryck. Norrmejerier, ägt av bönderna som också levererar råvaran, redovisade för 2007 en omsättning av 1.586.872 miljoner kronor och ett resultat efter finansnetto på 35 miljoner kronor.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!