Historiskt höga hyreshöjningar i Luleå de tre senaste åren

De senaste årens hyreshöjningar har varit historiskt höga.
Näst på tur är Heimstaden som höjer med 4,88 procent.
– Det har varit lite tufft, säger Vendela Moqvist, student på Porsön.

Vendela Moqvist, 22, bor i en Lulebolägenhet på Porsön.

Vendela Moqvist, 22, bor i en Lulebolägenhet på Porsön.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2025-03-07 05:00

Heimstaden som har 1 350 lägenheter i Luleå höjer hyran från 1 april med 4,88 procent.  För en lägenhet med 5 000 kronor i hyra innebär det 244 kronor extra i månaden som hyresgästen ska lägga på sin bostad.

– Luleå sticker inte ut. Det ser ganska snarlikt ut i resten av landet, säger Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden.

Undantagna är de 80 nyproducerade lägenheterna i Kronandalen som får en höjning på 3,9 procent eftersom hyran där redan ligger på en hög nivå. Ett antal studentlägenheter på Porsön där elen ingår i hyran får en höjning på 4,93 procent.

undefined
De 80 nyproducerade i Kronandalen får en lägre höjning än resten av Heimstadens bestånd i Luleå, eftersom hyran redan är så hög.

– Förhandlingarna har förts i ett gott samtalsklimat och avtalet visar att det går att komma överens. Med det sagt är det ändå svårt att vara nöjd med överenskommelser som innebär höga hyreshöjningar för hyresgästerna, säger Hyresgästföreningens förhandlare Thibault Vautherot.

undefined
Thibault Vautherot är förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Ur fastighetsägarens perspektiv skulle det egentligen ha behövts en betydligt större hyreshöjning.

– Samtalen har varit goda men vi får inte riktigt full kostnadstäckning och uppåt tio procent hade inte varit orimligt med tanke på de höga kostnaderna fastighetsägare fått bära de senaste åren. Men vi måste också ta hänsyn till hyresgästernas plånbok och finna en balans, och det har vi gjort här, säger Robin Wilhelmsson på Heimstaden.

Avgifter för el, värme, avfall, vatten och avlopp och även andra förvaltnings- och underhållskostnader har stigit kraftigt under inflationen vi har haft i Sverige, berättar han.

Majoriteten hyresvärdar har yrkat på stora höjningar de tre senaste åren.

Organisationen Fastighetsägarna som förhandlar med Hyresgästföreningen åt flera aktörer, bland andra HSB, Galären och Diös i Luleå, yrkade inför 2024 års förhandlingar på rekordhöga tolv procents höjning. Efter hårda förhandlingar med Hyresgästföreningen slutade genomsnittshöjningen på fem procent. 

Förhandlingen för i år mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna ligger hos skiljeman just nu. 

Lulebo som höjde sin hyra med 5,45 procent i juli 2024 och årets förhandling är inte påbörjad.

Rikshem höjde med 4,88 procent 1 januari.

undefined
I Kronandalen bor många hyresgäster i nyproducerade lägenheter som i regel har högra hyra än i det äldre beståndet.

Maja Lundmark, 33 år, bor i en trerumslägenhet hos HSB i Kronandalen med sin tvåårige son och har en hyra på cirka 9 500 kronor i månaden.

– Det finns värre, men absolut att hyran hade kunnat vara lite lägre, säger hon.

Och hyreshöjningarna, vad tycker du om dem?
– Ja, det är ju galet. Det har hänt flera gånger att de har velat höja mer än vad de fått igenom och tack och lov har det inte gått igenom, men hyrorna har ju ändå stigit. Det är klart att det påverkar hushållsekonomin, man måste prioritera och tänka efter vad man lägger sina pengar på.

undefined
Vendela Moqvist, 22, bor i en Lulebolägenhet på Porsön.

Vendela Moqvist, 22 år, är student och bor hos Lulebo i en trea på Docentvägen på Porsön med en hyra på 7 900 kronor i månaden. Hennes sambo är också student. 

– Det är väl helt ok, men absolut lite tufft. Vi har en ganska strikt budget för både hyra och mat och sedan vill man gärna vilja lägga undan lite.

Hon jobbar extra och reser sällan, men när hon åker hem till föräldrarna i Norrköping brukar de hjälpa till med biljetten.

Hon har bara bott 1,5 år hos Lulebo så än så länge har det bara varit en hyreshöjning.

– Den var på ett par, tre hundra kronor och det är ju inte så roligt. Det blir en extra utgift som man inte haft innan.

Men det finns värre exempel menar hon. Tidigare bodde hon i en lägenhet hos Studentbostäder i Norden på Laboratorievägen och betalade närmare 6 000 kronor i månaden för en etta.

Jonna Lundkvist, 42, bor med sin man och två barn i en fyrarumslägenhet hos Lulebo inne i stan.

– Hyran är hög och de höjer hela tiden, säger hon.

Vad tycker du om de senaste årens hyreshöjningar?
– Inte rimligt. Jag har bott i lägenheten i tio år och på den tiden har hyran höjts med två eller tre tusen kronor.

undefined
Filip Karlsson, 26, bor hos Studentbostäder i Norden på Vänortsvägen, Porsön.

Filip Karlsson, 26, bor i en studentlägenhet på 26 kvadratmeter med eget kök på Vänortsvägen hos Studentbostäder i Norden.

– Jag tycker hyran är rimlig, säger han.

På de tre år han pluggat har den höjts med cirka 400 kronor.

undefined
Henrik Eklund, 24, bor hos Studentbostäder i Norden på Klintbacken.

Henrik Eklund, 24 år, bor också hos Studentbostäder i Norden, men på Klintbacken. De är två i hushållet och betalar 8 340 kronor i månaden för 49 kvadrat exklusive förråd och parkering. Han studerar och jobbar dessutom extra som säkerhetsanalytiker.

– Jag tycker det är en fruktansvärt hög hyra med tanke på det man får och de höjer hela tiden. De senaste gångerna har de höjt en gång per halvår, så det tycker jag är väldigt dålig. Men det är svårt att få tag i bostad i Luleå, speciellt om man är student.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!