Björkskatans hälsocentral har fått 5 800 nya patienter under det senaste året, vilket innebär att de allra flesta av de 6 000 patienterna från Porsöns hälsocentral som stängdes i december har följt med vid sammanslagningen. Detta trots protester kring bland annat bristen på en bussförbindelse mellan Porsön och Björkskatan. Alla som inte aktivt har listat sig på en annan hälsocentral har följt med vid flytten.
Läs mer. Hoppas att kommunen kan lösa bussproblemet
Anstormningen kommer inte som någon överraskning för personalen på Björkskatan. Lokalerna har byggts om och personalen från Porsön har flyttat med. Det har också gjorts försök att rekrytera en ny läkare.
– Vi har förberett oss, säger verksamhetschefen Jörgen Harila.
Hur skulle du utvärdera sammanslagningen så här långt?– Den har funkat bra, faktiskt. En sammanslagning innebär alltid påfrestningar när man ska hitta gemensamma rutiner och sådana saker, men det har fungerat över förväntan.
Läs mer: Sammanslagning kan bli jackpot för regionen
Samtidigt som Björkskatans hälsocentral har växt kraftigt i och med sammanslagningen tappar flera av de andra hälsocentralerna i Luleå patienter. Bergnäset, Gammelstad, Hertsön och Örnäset har alla blivit av med ett mindre antal patienter under det senaste året. Stadsviken har förlorat 600 patienter, medan Råneå och Mjölkudden har växt något.
Privata Norrahamn har växt med nästan 1 600 patienter på ett år. Samma trend går att se i de andra kommunerna där det finns privata alternativ.
– Vi har sådan patienttillströmning att vi måste bygga ut lokalerna, har Norrahamns verksamhetschef Ola Berg tidigare sagt.