Bolaget Folkets energihus vill bygga ett höghus på Folkets hus-tomten (kvarteret Katten).
Planerna har skakat om stadshuset. På stadsbyggnadskontoret reagerar tjänstemännen starkt på att politikerna inte lyssnar på deras invändningar mot bygget.
Sitter med uppsägning
Enligt uppgifter från flera håll vägrar de nu att befatta sig med höghusplanerna.
- De anser att man slår mot deras yrkeskunskap, det har skapat en del reaktioner, bekräftar Kaj Hedstig, ordförande för byggnadsnämnden.
Enligt flera källor har stadsbyggnadschef Anders Dalstål sagt i byggnadsnämnden att ingen bland personalen vill arbeta med höghuset. "Om jag tvingar någon sitter jag nog där med en uppsägning", löd det enligt uppgifterna.
- Inga kommentarer, säger Anders Dalstål när Kuriren undrar om det stämmer.
Planchef Gunilla Selin säger:
- Det finns en yrkesstolthet och den får man respektera. Samtidigt lever vi i en värld där politikerna tar besluten och det får man också respektera.
"Vill inte hamna i jäv"
Stadsbyggnadskontorets motstånd får konsekvenser. Kommunen tvingas ge en utomstående konsult uppdraget att ta fram detaljplan och miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för projektet. Man valde MAF, det arkitektkontor som är delägare i Folkets energihus.
Gunilla Selin säger att man kontrollerat detta med kommunjuristen.
- Det ska vara okej, vi vill ju inte hamna i en jävsituation för det gagnar ingen. Och allt material är ju vårt ansvar i slutänden, säger hon.
"Känns inte bra"
Men Kaj Hedstig är inte nöjd.
- Det känns inte riktigt bra att exploatören gör jobbet. Men som läget är är det inte heller bra om stadsbyggnadskontoret gör det. Det vore bättre med en tredje part, någon helt oberoende, säger han.
Kommunen har avtal med ett antal konsulter som hjälper till med planarbeten och MKB. Enligt Anders Dalstål händer det att man även samverkar med dem som har egna ekonomiska intressen i projekten.
- Det är inte alls ovanligt. Kom ihåg att kommunen har planmonopol, det är vi som bestämmer och godkänner, säger han.
Johan Eriksson är planarkitekt på kommunen och har jobbat med höghuset. Han tror inte att "någon skulle vägra" att jobba med projektet.
- Men det är bra att någon utifrån tar det så att vi kommer vidare, säger han.
"Vem är det som styr?"
Mats Jakobsson, vd på MAF, menar att det är praktiskt att de själva gör MKB och detaljplan.
- Det är helt naturligt, vi gör fotarbetet och 95 procent är rena fakta. Men det är bara kommunen som gör värderingarna av materialet, det ska inte vi stå för, säger han.
Jakobsson menar att det är märkligt att tjänstemännen inte vill ha med arbetet att göra då de inte får gehör för sina protester.
- Det är lite underligt, det är väl tjänstemännen som ska lyssna på politikerna. För vem är det som styr här i landet?
Det var först i förra veckan som byggnadsnämnden beslöt att höghusbygget ska genomgå en MKB. Kaj Hedstig tycker dock inte att det var nödvändigt.
- Nej, det är inte logiskt. Vi har inte krävt någon MKB på andra ställen i centrum, säger han.
"Blir inget kvar"
Beslutet gick dock genom då S-ledamoten Marianne Viita röstade med oppositionen.
- Ja, min röst avgjorde frågan och det står jag för. Jag tycker huset blir för tok för högt, tio våningar är nog. Och exploateringen är för hård, det blir inget kvar av tomten, säger hon.
Frågan om en MKB väcktes av Jörgen Naalisvaara (MP).
- Att bygga ett lågenergihus är en bra tanke, det är utformningen vi vänder oss mot, säger han.