Högsäsong för bostadsbränder

Levande ljus och brasor tillhör våra främsta vapen i kampen mot vintermörkret. Men mysandet har sitt pris: fler bostadsbränder.

Okunskap. "Det finns mycket okunskap om eld och bränder, dessutom är folk tyvärr lite slarviga, säger Daniel Olsson.Foto: Josefin Wiklund

Okunskap. "Det finns mycket okunskap om eld och bränder, dessutom är folk tyvärr lite slarviga, säger Daniel Olsson.Foto: Josefin Wiklund

Foto: Josefin Wiklund

Luleå2012-11-19 06:00

De flesta bränderna orsakade av levande ljus inträffar rent statistiskt på fjärde advent, när ljusen i adventsljusstaken börjar brinna ned i botten.

- Mysfaktorn är viktig den här tiden på året, men den gör också december till en farlig månad, säger Daniel Olsson, brandingenjör på räddningstjänsten i Luleå.

Förutom att ljusbränderna mångdubblas under november-februari är det också vanligare med så kallad soteld, en brand som börjar i skorstenen.

- Många eldar alldeles för hårt hemma, det finns föreskrifter om hur mycket en kamin får eldas, säger Mikael Malmkvist på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

De flesta kaminer ska inte eldas med mer än två-tre kilo ved per timme - restriktionerna brukar följa med nya kaminer vid köpet. Den som har äldre eldstäder hemma kan kolla med sotaren, som ju ändå bör rensa skorstenen minst en gång per år.

Räddningstjänsten i Luleå drar snart i gång en kampanj för att få kommuninvånarna att tänka på säkerheten under vintern. Bland annat ska LLT:s bussar prydas med uppmaningar om att testa brandvarnaren.

- Det finns mycket okunskap om eld och bränder, dessutom är folk tyvärr lite slarviga, säger Daniel Olsson.

Elda rätt. Följ instruktionerna för din eldstad och skorsten. För hårt eldande - och fuktig ved - ökar risken för soteld.

Se upp med askan. Den kan fortfarande innehålla glödrester efter ett par dagar, så släng den i en plåthink.

Sota skorstenen. Minst en gång per år ska skorstenen rensas på tjära för att undvika soteld.

Håll koll på tända ljus. Och ställ dem inte intill något som kan fatta eld.

Kontrollera brandvarnaren. Batteriet kanske har tagit slut utan att du har märkt det. Det ska finnas minst en brandvarnare på varje våning i huset.

Investera i brandskydd. En brandfilt och en pulversläckare på sex kilo bör finnas i varje hem, enligt räddningstjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om