Samtliga tio kommunala 7–9-skolor är representerade på den årliga träffen med makthavare i kommunhuset och deras muntliga presentationer i sessionssalen vittnar om att de har mycket på sina dagordningar: Ljudnivåer i matsalen, tillgång till tv på rasterna, musikrum, speciella skoldagar då man uppmärksammar mänskliga rättigheter, bakgrundsmusik i fiket, möjlighet till att lära sig programmering och att ta jägarexamen på elevens val.
Men alla är inte nöjda med elevinflytandet som det ser ut just nu.
– Vi på Råneskolan tycker att vi har jättedåligt elevinflytande, vi vill bestämma mycket mer, säger Sara Kunda, 15 år.
Något som de tycker är särskilt viktigt att få vara med och påverka är hur många prov och läxor de ska ha per vecka.
Av elevrådet på Björkskataskolan fick de ny inspiration att ta tag i frågan. Där har man på elevrådets initiativ infört ett poängsystem som lärarna måste anpassa sig till vid planeringen. Ett prov är värt ett visst antal poäng och ett läxförhör ett något mindre antal poäng. Varje vecka har ett maxtak och poängen syns för alla på skolan i lärplattformen Edwise.
– Vi skulle också vilja ha max två prov per vecka, säger Angelica Johansson, 15 år, Råneskolan.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Ingrid Norberg, (s), anser att ett ökat elevinflytande är en av de viktigaste frågorna inom skolan.
– Om man inte har något inflytande över sitt lärande, hur ska man då kunna hitta lusten och glädjen i att gå i skolan?
Var går gränsen för vad en 15-åring kan vara med och bestämma?
– Det som står i läroplanen måste vi göra. Men alla möjligt annat som förekommer på skolan kan eleverna vara med och bestämma om.
Magnus Åkerlund vid barn- och utbildningsförvaltningen ser det ur ett ännu större perspektiv:
– De ungdomar vi möter här idag behöver ha större möjlighet att påverka hela Luleås utveckling i det pågående visionsarbetet.
Vid träffen passade eleverna från Kråkbergsskolan på att lämna över en namnlista till skolledningen.
– Alla som har skrivit på listan vill ha kvar Mac-datorerna i skolan, säger Fanny Jonsson, 15 år.
Efter överlämningen blev det en liten debatt mellan en lärare och skolchefen, men sedan sa barn- och utbildningsnämndens ordförande ifrån att de måste ta den debatten en annan gång.