Fredrik Lundh Sammeli (S), riksdagsman från Luleå, är en av åtta riksdagsledamöter i pensionsgruppen som nu jobbar med att ta fram nya pensionsregler.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) sade förra veckan att regeringens ambition är att redan under den här mandatperioden ta ett beslut om höjd pensionsålder. Eller rättare sagt att lägsta ålder från då man kan börja ta ut sin allmänna pension kan komma att höjas från 61 år till 62 eller 63.
– Den kommer att behöva höjas. Frågan är aktuell, men vi behöver mer tid i pensionsgruppen och med arbetsmarknadens parter. Så när är för tidigt att säga i dag, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Vad är grunden till att pensionsåldern diskuteras just nu?
– Att vi lever längre och medellivslängden ökar hela tiden. Utifrån det måste vi diskutera längden på arbetslivet, svarar han.
Pensionssystemet är självförsörjande och bygger på det som flera generationer betalat in. Det som betalas in, det kan man också få ut.
– Ekvationen med ett längre liv, men inte fler år på arbetsmarknaden är i längden en omöjlig ekvation, påpekar Fredrik Lundh Sammeli.
Han menar att diskussionen måste handla om hur man kan förlänga arbetslivet och ha fokus på satsningar för ett hållbart arbetsliv.
– Så att folk orkar jobba fram till 65. I dag har många en för tuff arbetssituation och för dålig arbetsmiljö, något de får betala hela sin tid som pensionärer. Men i takt med att medellivslängden ökar måste folk jobba längre, säger han.
Sverige har ingen fast pensionsålder, men 65 år brukar ses som ett riktvärde. Enligt lagen om anställningsskydd (las) har vi i dag rätt att jobba fram till 67. Den gränsen kan komma att höjas till 68 eller 69.
– Vissa partier tycker att det är viktigt att fokusera på ålder. Vi tycker det viktigaste är att diskutera hur vi ska få alla att orka till 65. Vissa jobbar längre för att de har den möjligheten och vissa passerar med nöd och näppe 60. Men vi behöver även diskutera åldergränserna, påpekar Fredrik Lundh Sammeli, som själv är 38 år och har långt kvar till pensioneringen.
Han menar att problemet egentligen är något positivt.
– Vi har en väldigt stor del av livet kvar efter 65 och det är ju en välfärdsframgång. Men vi har en utmaning både i pensionssystemet och hur trygghetssystemen kan följa med, påpekar han.
Han är övertygad att man över tid, sakta men säkert, kommer att behöva göra förändringar.
– Inga radikala förändringar för de som är ute på arbetsmarknaden i dag. Men för kommande generationer behöver vi öka arbetstiden på arbetsmarknaden, både i början och i slutet, påpekar Fredrik Lundh Sammeli.
Från fackligt håll har det framförts synpunkter på att man i första hand ska se över arbetsvillkoren på arbetsmarknaden. LO har centralt sagt att det viktigaste är att jobba för att se till att folk orkar jobba fram tills de är 65 år.
Samma tankegångar har Lennart Thörnlund, ordförande för IF Metall Norrbotten.
- Den här frågan har man tittat på i ett antal år och lyftes först av Fredrik Reinfeldt. Egentligen vill man inte flytta pensionsåldern, utan göra det dyrare att gå tidigare och även göra det möjligt att jobba längre. Ska pensionssystemet gå ihop måste vi nog jobba lite längre, säger Lennart Thörnlund.
Själv fyller han 65 år nästa år och då tänker han också gå i pension.
– Det har funnits med i min planering hela tiden, förklarar han sitt beslut.
0920/26 29 34