Det finns jobb, men det gäller att ha den utbildning som arbetsmarknaden efterfrågar.
Våren 2013 tog Sara Landfors studentexamen vid Björknäsgymnasiet i Boden. Hon visste ganska snabbt att hon ville jobba inom äldreomsorgen.
– Min mamma jobbar som undersköterska på ett boende och jag hoppade in som springvikarie på olika boenden i Boden, berättar hon.
Inhoppen gav mersmak och hon beslutade sig för att utbilda sig till undersköterska vid Lärcenter i Boden. Nu, ett och ett halvt år senare, är hon klar med sin utbildning.
Samtigit som hon pluggat har hon vikarierat, bland annat vid Midskogens vård- och omsorgsboende i Luleå. I dagarna har hon fått klart med en fast tjänst där.
– Jag tycker det är kul att hjälpa till. Och det händer ju att man får uppskattning för det man gör, påpekar hon.
Även om arbetstiderna, med tidiga morgonpass och sena kvällspass, ibland kan kännas jobbiga så ångrar hon inte sitt yrkesval.
– Så länge man inte har familj är det inga problem, säger hon.
Några planer på att vidareutbilda sig till sjuksköterska eller något annat inom vården har hon inte.
– Jag gillar patientkontakten, att få jobba nära brukarna. Som sjuksköterska handlar det mest om att dela ut medicin, påpekar Sara Landfors.
Även om det i dag är lätt att få jobb som undersköterska, så vill hon inte uppmana alla att satsa på yrket.
– För man kan inte bara utbilda sig för att det finns jobb. Jobbet passar inte för alla och det är viktigt att man känner att det är ett jobb man trivs med, påpekar hon.