Hon ger hopp till unga utan jobb

Tusen nya ungdomsjobb är än så länge bara ett 30-tal. - Men vi är på rätt väg, säger Lena Sundkvist, Luleå kommun.

DET GÅR. Wall of fame visar att projektet lyckas hjälpa en del till jobb, något som de som arbetar där brukar påpeka för de inskrivna.

DET GÅR. Wall of fame visar att projektet lyckas hjälpa en del till jobb, något som de som arbetar där brukar påpeka för de inskrivna.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2010-02-05 06:00
I gamla Bockens matsal i centrala Luleå kan arbetslösa ungdomar (16-25 år) få hjälp att hitta jobb. Eller utbildning.- Hela idén är att de ska få hjälp att skaffa sig en egen försörjning och inte längre lyfta försörjningsstöd, säger projektledaren Lena Sundkvist.Halvtid i november
Projektet är på två år och passerade halvtid i november. Det avslutas alltså om tio månader. På väggen finns "Wall of fame" - bilder på de ungdomar som fått jobb hittills.Det handlar om 20 bilder.- Men det är några till, alla vill inte ha sin bild på väggen, förklarar Sundkvist.Systemet fungerar så att när en person under 25 år söker försörjningsstöd längre än en månad så är det förenat med villkoret att anmäla sig till Tusen nya ungdomsjobb. Efter tre månader flyttas individen dock över till Ungdomsgarantin på Arbetsförmedlingen.- Så det blir en ganska stor genomströmning. jag önskar att det vore lite större flexibilitet i systemet. Och att vi kunde samla alla berörda myndigheter på ett ställe, Försäkringskassan, socialförvaltningen, Arbetsförmedlingen och vi på arbetsmarknadsförvaltningen, säger hon.I dag har de cirka 150 personer inskrivna i projektet. Det ska ställas mot 488 öppet arbetslösa personer i den aktuella åldersgruppen. Siffran växer till 1.190 om man inkluderar alla personer som är sysselsatta i arbetsmarknadsprogram.- Och det måste man göra, de är ju utan arbete, säger Lena Sundkvist.Hon berättar att endast en tredjedel av alla är anslutna till a-kassan.- Men det betyder inte att de får ersättning, de flesta har ju inte hunnit kvalificera sig ännu eftersom det inte haft något jobb. Det är ju dilemmat, de har ingen försörjning, säger hon.Stärka och stötta
Med hjälp av projektets handläggare försöker man para ihop den arbetslöse med ett företag eller utbildning. Projektet har även andra aktiviteter och träffar som syftar till att stärka individen och stötta dem att hitta rätt i utbudet.- De får lära sig att visa upp sig och hitta arbetsgivare, bland annat, säger Sundkvist.Projektet drivs av kommunens arbetsmarknadsförvaltning och sysselsätter ett tiotal personer. Kommunen bekostar drygt halva kostnaden, resten står EU för med lite stöd från Arbetsförmedlingen och Luleå näringsliv AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om