Precis innan coronapandemin blev hon klar specialist inom infektionssjukdomar, och började en tjänst på Sunderby sjukhus.
Det blev en lärorik tid under covid-19.
– Jag kastades verkligen rakt in i hetluften. Det blev väldigt mycket jobb för oss infektionsläkare, och hela sjukvården. Jag fick snabbt vara med och ta ganska stora beslut. Jag lärde mig att man klarar mer än man tror men också hur viktigt det är med samarbete. Det tar jag med mig, säger hon.
Frida Jakobsson kommer ursprungligen från byn Korpilombolo i Tornedalen, där är hon född och uppvuxen. Hon läste till läkare i Uppsala och började på Sunderbyn under sin AT-tjänst. Hon ansvarar för sprututbytesprogrammet i Norrbotten, har en ledande roll på infektionskliniken gällande hepatitfrågor. Utöver det forskar hon på viral hepatit och covid-19 samt är doktorand vid Umeå universitet.
Varför valde du läkaryrket?
– Bra fråga. Jag kommer ihåg att min mellanstadielärare berättade att jag hade sagt att jag ville bli läkare. Någonstans har det funnits där länge, men sedan var jag inne på olika spår. Jag tycker väldigt mycket om att jobba med människor. Det är ett roligt och givande jobb, jag har aldrig ångrat mitt val.
Vad är det som lockar med att bli smittskyddsläkare?
– Att man kan göra nytta för fler personer och förhoppningsvis arbeta med förebyggande åtgärder, och mer övergripande kunna hjälpa fler människor. Det känns jättespännande, säger hon.
Hon beskriver smittskyddet som en föränderlig värld.
– Det är så oförutsägbart vad som kommer att komma framöver. Det är som en utmaning och en spänning. Det kommer hela tiden nya virus och smittor, det förändras över tid. Man kan göra ganska stor skillnad genom smittskyddsarbete och hur man förhindrar folk att smittas.
Frida Jakobsson beskriver sig själv som driven och nyfiken. Drivkraften, ja i stort handlar det om att jobba för en vård som är lika för alla.
– Jag vet inte om drivkraft är rätt ord men jag brinner extra för en jämlik vård. Det ska vara jämlikt oavsett var man bor, kön, ålder, härkomst, sexuell läggning eller socioekonomisk bakgrund. Det är något som kommer genomsyra mitt jobb även framöver, säger hon.
Hon efterträder Anders Nystedt som blivit en stor profil och utsedd till Årets Norrbottning 2020. Han var en av anledningarna till att hon själv sökte sig till smittskyddsdelen av sjukvården.
– Han har varit en stor inspiration för mig. Under min ST började vi med ett gemensamt forskningsprojekt. Han har gjort ett fantastiskt jobb som smittskyddsläkare. Han är en profil med mycket humor, det är helt omöjligt för mig att bli en ny Anders Nystedt. Jag får försöka hitta min egen väg.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Näsvall säger att de har haft starka kandidater till tjänsten.
– Frida Jakobsson är en engagerad och kunnig smittskyddsläkare som nu får ansvaret att leda och utveckla vårt smittskyddsarbete. Hon kommer att spela en central roll i att förebygga och hantera smittsamma sjukdomar i länet, säger hon.
Norrbottens-Kuriren har tidigare berättat att Anders Nystedt gick i pension sista maj. Under sommaren kliver Jonas Hansson in som tillförordnad smittskyddsläkare.
LÄS MER: Han hoppar in när smittskyddsläkaren Nystedt lämnar skutan
Frida Jakobsson tillträder sin nya tjänst 8 september. Formellt tas beslutet kring tjänsten av regionstyrelsen 18 juni.