Hotet ett plus

Gårdsförsäljning av livsmedel har sannolikt bra draghjälp av klimathotet, bedömer Norrbottens Bygderåds ordförande Åse Blombäck. - Vi söker ju mer av det som är lokalproducerat.

SCHEMAT. Baket börjar på natten och kring 10.30 kör Sofia Rahmberg ut varorna till butikerna.

SCHEMAT. Baket börjar på natten och kring 10.30 kör Sofia Rahmberg ut varorna till butikerna.

Foto: Fotograf saknas!

LULEÅ2008-05-26 06:00
Hon har också bilden av att gårdsförsäljning är mer förekommande i landet inom jordbruksbygder.Det stämmer väl med bilden av Skåne.I Sydsvenskan, som sommartips, kan det förekomma långa listor över utflyktsmål med gårdsförsäljning av självplockade äpplen och jordgubbar eller direktförsäljning av lammkött, nötkött samt kött från vildsvin, gås och struts. Här finns också gårdar som säljer vitlök, kryddväxter, potatis, bär och andra varor.Kopplat till turism
Åse Blombäck ser en koppling mellan gårdsförsäljning och besöksnäringen. I den senare ser hon den verkliga utvecklingsmöjligheten för landsbygden i Norrbotten.- Det glädjande med besöksnäringen är att den kräver arbetstillfällen, till skillnad mot när basindustrin investerar, då det ofta blir färre jobb. Fast det borde hända mer i besöksnäringen i länet, vi är hemmablinda och ser inte möjligheterna i att många kan efterfråga tystnaden och att bo där man tvingas hämta vatten.Det behövs en kraftsamling, anser hon. En draghjälp kan komma från Leaderarbetet inom EU:s nya strukturfondsperiod. Flera Leaderområden bildas i Norrbotten där man tar fram strategier för utveckling genom nytänkande.Fika och hemmet
På 1990-talet öppnades rader av byakaféer, ofta i kombination med någon form av varuförsäljning.- Ligger du utanför stan måste du ha något speciellt för att locka folk, säger Lena Nordqvist Jokelainen, som driver kafè Rävasten i Vändträsk och har sin profilering i hembakat bröd samt avkopplande miljö.Varglyckan i Sikfors, Piteå, Norrabylogen utanför Älvsbyn och och kafé Rävasten är alla exempel på serveringar på landsbygden som kombinerats med försäljning av varor för hemmet. De två förstnämnda caféerna är nedlagda. Lena Nordqvist Jokelainen säger att det samtidigt tillkommit kaféer i byar och det är svårt säga om företeelsen ökar eller minskar.Ryktet säljer
Maud Moritz har i tio år drivit försäljning av hantverk för hemmet i företaget Hjortgården i Alvik.- I början var det lätt, då var vi inte många. Ligger man här ute får man marknadsföra sig mycket. Det mesta av försäljningen kommer sig ändå via mun mot munmetoden. Jag har också sålt en del på mässor. Ett plus med att ligga här är att du har det hemma på gården. Sedan ligger jag bra till, mitt mellan Luleå, Piteå och Boden. Kunderna ser det som en utflykt. Nackdelen är likväl att det inte är så lätt att snippa iväg hit, säger Maud Moritz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om