Hur många badhus ska Luleå ha i framtiden?

Ska Luleå ha ett två, tre eller fyra badhus i framtiden? Och vad ska badhusen innehålla? Alternativen är många.

Utredningen klar. Fritidschefen Helén Wijklund Wårell och enhetschefen Susanne Sjölund, fritidsförvaltningen, är nu klar med utredningen om badhusens framtid i Luleå.

Utredningen klar. Fritidschefen Helén Wijklund Wårell och enhetschefen Susanne Sjölund, fritidsförvaltningen, är nu klar med utredningen om badhusens framtid i Luleå.

Foto: Per Öbom

Luleå2016-05-25 17:45

Nu är utredningen om den framtida badhusverksamheten i Luleå klar. På onsdagen presenterades utredningen för ledamöterna i fritidsnämnden av Susanne Sjölund, enhetschef vid fritidsförvaltningen och av fritidschefen Helén Wiklund Wårell.

Utredningen är beställd av kommunstyrelsen och fritidsnämnden godkände utredningen och skickar den nu vidare till de styrande politikerna för beslut. Något förslag till beslut skickade de inte med.

– Vi vill ge ett så bra beslutsunderlag som möjligt för att de ska kunna välja inriktning. Det handlar om ett tufft beslut, oavsett vilket vägval kommunen gör, säger Susanne Sjölund.

Badhus är en het och känslig fråga runt om i alla kommuner, inte bara i Luleå. Många badhus är gamla och i behov av renovering och det handlar om stora summor då man ska renovera eller bygga nya badhus.

Statusen på de fyra badhusen i Luleå är ganska dålig, undantaget Pontusbadet som nu renoveras för en massa miljoner. Hertsöns är utdömt och ska stängas i juni. Badhuset i Råneå är utdömt och badhuset i Gammelstad är ett osäkert kort i framtiden eftersom det är i behov av stora investeringar.

I utredningen finns tre olika huvudinriktningar. Att man satsar på bostadsnära badhus med tre eller fyra badhus. Idrottsstadens behov med en godkänd tävlingsbassäng, något som inte finns i hela Norrbotten. Sista huvudinriktningen är att badhusverksamheten koncentreras.

Till varje huvudinriktning finns det sedan ett standarförslag, ett som rubriceras som medium och slutligen det dyraste som fått namnet premium.

– Totalt går det nog att göra 100 alternativa lösningar utifrån utredningen, påpekar Susanne Sjölund.

Vilket beslut politikerna än fattar så krävs det investeringar i badhusen de närmste åren. Det handlar om allt från 73 till 269 miljoner.

I dag ligger den årliga kostnaden för badhusen på cirka 15 miljoner. I det billigaste förslaget där man väljer att koncentrera verksamheten och badhusen i både Råneå och Hertsön rivs, så sjunker den årliga kostnaden med två miljoner. I det dyraste förslaget höjs den årliga driftskostnaden till 34 miljoner.

I det dyraste förslaget är alla badhusen kvar och ett nytt bygg på Hertsön med tävlingsbanor och en ny varmvattenbassäng byggd i anslutning till Pontusbadet.

Då det gäller Hertsöns badhus så finns många alternativa förslag. Att det rivs, att man bygger ett mindre badhus och att man bygger ett badhus med tävlingsbanor.

– Oavsett vägval så kommer vi att klara simundervisningen för skolbarnen, lovar Helén Wiklund Wårell.

Utredningen går nu vidare till kommunstyrelsen arbetsutskott den 7 juni. Förhoppningen är att man kan ta ett beslut i kommunstyrelsen i år.

– Sedan är det mycket troligt att vi får vara delaktiga och att de hör hur vi tycker och tänker, säger Inger B Larsson, fritidsnämndens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om