Husen får fjärrvärme

För några år sedan fick 28 villaägare i Sunderbyn en kalldusch - ni får ingen fjärrvärme.
Men Leab ändrade sig och nu kopplas villorna till nätet.

FÅR FJÄRRVÄRME. Anders Wårell och Andreas Hedgren på Såningsvägen i Sunderbyn är två av 32 villaägare som nu får fjärrvärme, detta efter två års väntan. Särskilt Andreas var aktiv i att övertala Luleå energi.Foto: Linda Wikström

FÅR FJÄRRVÄRME. Anders Wårell och Andreas Hedgren på Såningsvägen i Sunderbyn är två av 32 villaägare som nu får fjärrvärme, detta efter två års väntan. Särskilt Andreas var aktiv i att övertala Luleå energi.Foto: Linda Wikström

Foto: Linda Wikström

Luleå2011-10-22 06:00

Utbyggnaden av fjärrvärme strulade till sig 2008 då Boverkets nya byggregler satte käppar i hjulen (se bakgrund). Reglerna ändrades strax men det hjälpte inte de 28 villaägarna i etapp 3 av Lergärdan - villorna i etapp 1 och 2 fick fjärrvärme, men inte de.

- Ledningarna fanns bara 25-30 meter bort, säger Anders Wårell på Såningsvägen.

Leabs beslut tvingade dem att installera frånluftsvärmare i sina villor. Men grannen Andreas Hedgren nöjde sig inte med det. Han började uppvakta Luleå energi (Leab) för att få dem att dra fjärrvärmen vidare till villorna i etapp 3.

- Jag ville ha en lägre månadskostnad. Min värmepump fungerade bra för huset men inte i garaget, säger han.

Dålig med varmvatten
Både Andreas Hedgren och Anders Wårell vittnar dessutom om dålig tillgång på varmvatten.

- Vår familj har stort behov av varmvatten och nu får vi det, säger Anders Wårell.

Driftsäkerhet, värmekostnader och bekvämlighet anges även som goda skäl att kriga för fjärrvärmen. Försäljningsvärdet är inte heller detsamma utan anslutning.

Leab gav med sig och undersökte intresset i hela kvarteret vilket var stort, 20 av 28 ville ansluta sig och det gjorde det även möjligt för tolv andra villor längs Jöns David väg att få fjärrvärme.

- Men några har hunnit investera i egna lösningar som jordvärme och bergvärme, säger Anders Wårell.

Onödig fördyring
De nya fjärrvärmekunderna har tidigare installerat en frånluftsvärmepump som nu blir överflödig. Leab ställer som krav för anslutning att pumparna kastas ut, man anser att energiförbrukningen annars blir så låg att en anslutning inte lönar sig.

Det har lett till att det nu finns en hel del begagnade värmepumpar till salu i Sunderbyn.

- Jag fick in såpass för min att jag har finansierat två tredjedelar av anslutningskostnaden, säger Andreas Hedgren.

- De kostar 40.000-45.000 kronor nya, nu kan man få 18.000-20.000 för dem. Det är en fördyring för oss som är onödig för man kunde ha anslutit oss direkt, säger Anders Wårell.

Boverkets nya regler 2008 för hur mycket energi som får användas för att värma småhus, högst 130 kilowattimmar per kvadratmeter och år i norra Sverige, innebar att småhustillverkarna tvingades komplettera med värmepumpar för att klara reglerna.

Det gör villan ointressant att ansluta till fjärrvärme av "tekniska, ekonomiska och miljöskäl". Leab vägrade då ansluta småhusbyggare i Lulsundet och Sunderbyn samt aviserade att det inte heller skulle bli någon fjärrvärme på vare sig Kronanbacken eller Hällbacken.

Både Leab och kommunledningen agerade för att Boverket skulle ändra reglerna men så blev det inte. Däremot höjde Boverket strax gränsen till 150 kwh vilket fick de flesta småhustillverkare, men inte alla, att klara kraven utan värmepump.

Men 2012 ändras reglerna igen ...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om