Martin Ekstrand är logistikchef på Cementa AB i Sverige. Han berättar att bolaget nu bestämt sig för att stanna kvar invid gamla malmhamnen på Svartön.
– Vi har ett utmärkt läge där vi är – ett sjöläge och en järnväg intill, säger han.
Bolaget har haft planer på att flytta sin depå längre ut på Svartön.
– Vi hade en diskussion om det för ett par år sedan och tittade då på ett par platser. Men vi har inget skäl att flytta, säger Ekstrand.
Flyttplanerna ströks när Trafikverket övergav tanken på att dra in den nya kustjärnvägen till Svartön via en bro över Svartösundet. Cementas depå är därmed inte i vägen för Norrbotniabanan. Men den är ett hinder för Luleås expansionsplaner – Svartöberget strax intill är ett område som finns i kommunens planer för framtida bostäder.
Cementa ansöker om tillstånd för sin verksamhet på Svartön. Verksamheten är inte tillståndspliktig men Cementa vill ändå ha ett formellt tillstånd. Ekstrand förnekar inte att det är ett sätt att demonstrera att Cementa tänker förbli där de är.
Men nu ställer ni er i vägen för Luleås byggexpansion?
– Ja, på något sätt. Vi vill gärna se stan utvecklas, vi lever ju på det. Men vi vill bevaka våra intressen, säger Ekstrand.
I det tillståndet flaggar Cementa för utökad verksamhet och en årlig volym om 350.000 ton cement. Det innebär 25 järnvägsvagnar och 30 lastbilar per dygn i en verksamhet som ska bedrivas dygnet runt. Antalet fartyg till Cementakajen väntas öka från 40 till 70 per år.
Martin Ekstrand säger att man vill ha växtmån i sitt tillstånd.
– Vi har tagit lite höjd men på andra orter där vi tyckt att vi tagit i så vi spricker så ligger vi i dag på gränsen. Och vi växer i Norrbotten, vår marknad finns ju främst i Malmfälten och inom stålindustrin, säger han.
Det har redan framkommit farhågor om mer tung trafik på smala Malmhamnsvägen som även är gång- och cykelstråk mellan centrum och Svartöstaden. Ekstrand ser också vägen som ett problem.
– Den är inte jättebra, säger han diplomatiskt.