Skolan har 47 elever och har ett stort upptagningsområde, hela Vitådalen med byarna Vitå, Jämtön, Vitåfors och Avafors.
Just nu arbetar barn- och utbildningsförvaltningen med ett förslag om att lägga ned skolan.
– Det måste i så fall komma under våren om det ska hinna hända något före skolstarten i höst. Då bör det komma till Bun i april, säger Karina Pettersson Hedman, skolchef i Luleå.
Bun är då politikerna i barn- och utbildningsnämnden. Vitåskolans problem är brist på pengar enligt Hedman.
– Man klarar inte sin ekonomi. Skolan har för höga personalkostnader, säger hon.
I Vitådalen har man varslat faran; byborna ser skolan som livsviktig för bygden som de hävdar har en inflyttning och goda förutsättningar att växa:
"Denna positiva utveckling syns dock inte i kommunens befolkningsprognoser för framtiden", skriver Vitåborna i ett debattinlägg och menar att kommunen förutsätter att landsbygden ska avfolkas utan att ta hänsyn till att detta inte stämmer med verkligheten överallt. Och väljer man då att lägga ned en skola "är risken överhängande att prognosen blir en självuppfyllande profetia", skriver man vidare.
Nu rustar hela Vitådalen till kamp för skolan.
– Skolan är inte bara en angelägenhet för föräldrarna utan för hela bygden. Utan skola flyttar inga barnfamiljer hit längre och då blir husen sommarstugor, säger Ingela Lindqvist, förälder i Jämtön.
Luleås skolor och förskolor står för övrigt inför stora utmaningar som kräver en ny struktur – från små enheter till större. Det ska dock inte kopplas till Vitåskolans dåliga ekonomi menar skolchefen.
– Det är en helt annan fråga. Men det är något vi börjat prata om och en fråga vi lyft till verksamheten, säger hon.
Tanken är att skapa större skolenheter för att möta den kommande personalbristen. Förskolor bör inte vara mindre än sex avdelningar och små skolor kommer i större utsträckning att slås samman med större.
– Det gäller även små skolor i centrala Luleå, vi har inte pekat ut detta som ett landsbygdsproblem, säger Karina Pettersson Hedman.
Inom förskolan är vikariebristen nu så svår att den vållar stora problem vid frånvaro på små enheter. Inom skolan väntas eleverna bli fler men lärarna färre.
– Vi har en obligatorisk skola som ska fungera med lärare som kanske inte finns. Vi har svårt att få ihop det, säger skolchefen.
Inom tio försvinner en tredjedel av Luleå lärare genom pensionering, under samma tid ökar elevantalet med 1 400 elever. Det är en ekvation som kommunen ännu inte hittat lösningen på.
Luleå har i dag 38 kommunala skolor inom grundskolan samt tre friskolor.