Ilska över försenad hjärtvård i Norrbotten

Att en lönetvist fördröjer en förbättrad hjärtvård i länet slog ned som en bomb bland de berörda.- Tragiskt, säger Mona Johansson, Hjärt- och lungsjukas riksförbund.

RISKERA LIVET. Martin Lång är vice ordförande för Hjärt- och lungssjukas förbund i Norrbotten. Han menar att landstinget måste lösa tvisten på PCI-verksamheten så att verksamheten kan byggas ut dygnet runt.

RISKERA LIVET. Martin Lång är vice ordförande för Hjärt- och lungssjukas förbund i Norrbotten. Han menar att landstinget måste lösa tvisten på PCI-verksamheten så att verksamheten kan byggas ut dygnet runt.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2011-08-19 06:00

Redan hösten 2010 fick Sunderby sjukhus extra pengar för att bygga ut PCI-verksamheten (ballongsprängning av kranskärl). Men som Kuriren berättade i gårdagens tidning har verksamheten inte kommit igång eftersom ledningen och två överläkare inte kan komma överens om ersättningen.

Det betyder att många hjärtsjuka norrbottningar får fortsätta att skickas till universitetssjukhuset i Umeå i stället.

- Det är tragiskt, det gäller alltså fortfarande att bli sjuk på rätt dag, säger Mona Johansson från Boden som sitter i styrelsen i riksförbundet.

Hon berättar att Hjärt- och lungsjukas riksförbund utövat påtryckning på landstinget för att skaffa dygnet runt-kapacitet för PCI.

- Det känns som ett elände att det ska stoppas av sånt här. Nej, utbilda fler läkare, säger Mona Johansson.

Förbundets länsavdelning är lika tagen på sängen.

- Det är för jäkligt om det bara beror på det. Köerna är alldeles för långa i dag, minst sex månader, säger Maria
Bodin, Piteå, eftervårdsombud för hjärtsjuka.

Anita Berglund, Piteå, är eftervårdsombud för hela Norrbotten.

- Det är illa när man äntligen fått pengar för detta. Jag vill inte kommentera lönefrågan men det måste lösas på något sätt. PCI måste byggas ut dygnet runt, det är så viktigt för hjärtsjuka att man kommer i tid. Det känns tokigt att allt stoppas av att man inte kommer överens i en praktisk fråga, säger hon.

Martin Lång, Kalix, är vice ordförande i Hjärt- och lungsjukas förbund i länet.

- Alldeles åt pipan. Pengarna finns, de måste hitta en lösning för detta är en oerhört viktig fråga. När vi saknar dygnet runt-kapacitet kan hjärtsjuka hamna i sådana situationer att de riskerar livet, det kan handla om timmar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om