Impopulärt förslag

Hellre en människa att prata med än knapptryck på telefon och www.
Den uppfattningen råder bland äldre.
- Jag gillar inte det det här med att trycka, säger Kerstin Johansson, 77, Luleå.

LULEÅ2006-11-18 06:00
När Försäkringskassan omorganiserar är tanken att lägga ner alla 330 egna kontor utom 21. På små orter blir det service från Försäkringskassan i delat rum med arbetsförmedlingar och andra inrättningar.
Personlig service blir kvar fast mycket av tjänster anses framöver kunna göras via telefonkundtjänst och internet.
- Jag gillar det inte, ringer du ska du komma fram direkt dit du ska, säger Kerstin Johansson.
Ingemar Sundman, 71, är av samma mening.

För mycket teknik
- Det är för mycket som sköts med tekniken, vi äldre får skola om oss men de äldre tycker inte om det. De är inte vana. Jag vill ha någon att prata med. Säg att det är något du inte gillar, då är det lättare att prata öga mot öga, säger han.
Ute på stan i Luleå fanns i går fanns Berta Andersson, Piteå med döttrarna Barbro Svensson och Birgitta Hansson. De representerar två generationer, de yngre tillhör årgångar som hann fånga in internet och annan kommunikation utan personliga möten.

Prata med person
- De gånger jag jag behöver prata med Försäkringskassan kan det gälla hyresbidrag och pension. Om jag ringer skickar de samtalet till Älvsbyn. Det fungerar bra, men jag förstår inte varför det ska vara så. Och jag pratar hellre på plats med en människa. Min granne i samma hus skickar de till Arvidsjaur, säger Berta Andersson.
- Ja, jag tror att många äldre helst vill ha det så, att de vill prata med en person och inte bara trycka ett och två och placeras i kö. De känner trygghet i att få framföra vad de vill ha sagt, säger Barbro Svensson.
PRO Norrbottens ombudsman Barbro Sandberg tycker inte att förslaget är genomtänkt.
- En stor grupp människor ställs utanför. Det är helt förkastligt lägga ner kontoren. Våra medlemmar är vana att få träffa en människa och få hjälp. Försäkringskassan borde åka ut i byarna och träffa folk på plats. De flesta av försäkringskassans kontor kommer att hamna i tättbebyggda områden. Då kan vi ju tänka oss hur det blir i Norrbotten. De borde hellre utöka servicen, nu är det ju långa köer. Telefonservice, okej, men i dag är det knapptryck och vänta som gäller. Många äldre har inte knapptelefon. De har heller inte internet eller vana att använda det.
Jan-Erik Åhman, pensionärernas samorganisation i Luleå, tycker det är oroväckande att samhällsservice blir alltmer centraliserad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om