Kommunen och facket Kommunal är överens om att delade turer ska bort. Men som bekant underkänner berörd personal inom äldreomsorgen den metod som kommunen valt – att låta i stort sett alla jobba både dag- och nattskift.
I dag arbetar 90 procent av omsorgspersonalen dag, kväll och helg medan en de övriga arbetat ständig natt. Systemet bygger på frivillighet.
– Vi tycker det är vansinne att införa ett system där alla ska jobba natt. Detta är ju inte otrampad mark utan det finns massor av forskning som visar riskerna med ohälsa med nattarbete, säger Krister Johansson, huvudskyddsombud på socialförvaltningen.
Han pekar att kommunen tagit till sig de slutsatser på vad som krävs för att avskaffa delade turer som konsultutredningen lade fram utom en.
– Det kostar 45 miljoner kronor. Det slutsats som kostade pengar utesluter man. Konstigt, säger Johansson.
Kommunal motsätter sig fortfarande kommunens lösning med så kallad integrerad dag och natt.
– Men kan säga att vi är tillbaka på ruta ett, säger Krister Johansson.
Parterna avslutade dock de sista förhandlingarna i förra veckan - i enighet.
– Det vi är eniga om är tillvägagångssättet, säger Johansson.
Integrerad dag och natt har införts på ett äldreboende (nya Bergviken) och fler ska nu följa menar arbetsgivaren. Men vid varje ny arbetsplats där det nya arbetssystemet införs ska det först göras en riskanalys samt hållas förhandling med facket.
– Så var det tänkt att göra men vi har nu förtydligat detta ytterligare på fackets önskan, säger Ann-Christine Nilsson, personalchef på kommunen.
Kommunal har nu uttömt sina möjligheter att stoppa integrerad dag och natt.
– Nu kan vi köra igång, säger Ann-Christine Nilsson.