Inget för glesbygden
Rakel, polisens och räddningsmyndigheternas nya radiokommunikationssystem, får hård kritik av polisfacket. Anledningen är att systemet krånglar. - Det handlar om inkörningsproblem, säger Stefan Källström.
Foto: JOHAN NILSSON
Norrbotten är det län som blir sist när det gäller att köra igång Rakel. Det ska ske den 31 mars 2011. Efter en testperiod ska det nuvarande kommunikationssystemet skrotas utom i fyra kommuner: Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk och Kiruna.I dessa kommuner ska man använda det gamla systemet parallellt med det nya. Anledningen är att Rakel inte fungerar i glesbebyggda områden.- Rakel byggs upp för att fungera på större orter och längs alla större vägar. Men på grund av kostnaderna sätter man inte upp antenner i glest bebyggda områden, säger Stefan Källström.Han säger att största fördelen med Rakel är att det underlättar samarbetet mellan olika blåljusmyndigheter och övriga samhället.200 olika system
- Med en enkel knapptryckning når man en grupp som kan bestå av polisen, räddningstjänsten, ambulans och landstingets krisgrupp. Det kommer att underlätta allas arbete, säger Källström.Samtliga kommuner i Norrbotten ska ingå i Rakel. Men samarbetets utformning och tekniska frågor är ännu inte lösta. Samarbetet med polisen leds av Patrik Bylin som är chef för Räddningstjänsten i Luleå.- I dag finns det 200 olika kommunikationssystem hos landets blåljusmyndigheter. Med Rakel får vi ett gemensamt system. När det införs kommer kommunikationen mellan oss och andra bli mycket bättre, säger Patrik Bylin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!