Det är inte fler än fyra kommuner i Norrbotten som infört rökfri arbetstid för sin personal. Det innebär att de anställda inte får röka på arbetstid och inte överhuvudtaget i kommunens lokaler och fordon. Detta gäller i 153 kommuner i landet.
Tobaksfri arbetstid är samma sak men inkluderar även snus och tuggtobak. Men här är det bara 13 kommuner som nappat, nu senast Umeå som tog beslutet i veckan.
I Norrbotten är det bara Arjeplog som infört tobaksfritt, även kallat snusförbud. Och såvitt Kuriren erfar är det inte fler kommuner som avser att göra det.
- Nej, det är inget vi diskuterar, säger Ann-Christine Nilsson, personalchef på Luleå kommun.
Hon berättar att skälen är många; Sveriges kommuner och landsting (SKL) är tveksamma och snusning skadar ingen utom brukaren.
- Och man hamnar nära frågor om integritet, säger Nilsson.
Barbro Müller, ansvarig för strategiska folkhälsofrågor på kommunen, är av samma mening.
- Snusförbud är mer kontroversiellt än rökförbud, säger hon.
SKL arbetar för rökfri arbetstid men är alltså inte lika entydigt för kommunala snusstopp. Men Folkhälsoinstitutet är mer positivt. Det hjälper snusare att sluta, bland annat.
- Och det ska ses som ett ställningstagande, inte ett rent förbud. Det gäller under arbetstid, det är inte så trevligt för en patient att möta en läkare med snus inne, för att ta ett exempel, säger Cecilia Birgersson.
Hur ska "ställningstagandet" kontrolleras?
- Ja, ingen ska ju titta folk under läppen. Men frågan tas upp på ett normalt sätt, som alla andra ordningsregler. Ingen har ju blivit uppsagd på grund av snusning.