Men Siv Eliasson Kurkinen som är dietist på Sunderby sjukhus misstänker att företagen som producerar glutenfria varor utnyttjar en trend, en trend hon kallar för fri från-trenden.
– Först var det fri-från-laktos, sedan fri-från-tillsatser och nu kommer fri-från-gluten.
Eftersom glutenfria varor är betydligt dyrare än andra, tjänar företagen stora pengar.
I olika media basuneras ut att antalet glutenintoleranta ökar lavinartat.
– Det är en sanning med modifikation, säger Siv Eliasson Kurkinen.
– Visserligen sades det förr att 0,5 procent av ungdomarna var glutenintoleranta och nu är siffrorna 3 procent. Det betecknas som en måttlig ökning. Men företagen har hakat på trenden.
Glutenintolerans, celiaki, är en livslång tarmsjukdom. I sjukvården märks vad man alltså betecknar som en måttlig ökning av antalet fall. För glutenintoleranta är det absolut nödvändigt att äta livsmedel fria från tre av våra sädeslag: korn, råg och vete.
– Det finns även de som är allergiska mot gluten.
Misstänker du glutenintolerans, sök läkare och få en diagnos innan du ändrar kosten. Ändrad kost kan maskera sjukdomen.
– Jag skulle önska att vi svenskar inte skulle vara så lättlurade, äger Siv Eliasson Kurkinen.
– Nu pratas det mycket på sociala medier om glutenfritt och kändisar säger att de äter glutenfritt. Glutenfri pasta kostar sju, åtta gånger mer än vanlig pasta och det är klart att företagen gärna vilja sälja glutenfritt.