Inte längre sjukast

Ohälsotalet sjunker i Norrbotten. Länet har inte längre den sjukaste befolkningen i landet. Nu är det Jämtland som toppar listan.
Försäkringskassan drar nu igång en kampanj över hela landet för att ytterligare minska ohälsotalet.

LULEÅ2006-12-07 06:00
Samtliga personer som varit sjuka i mer än två år kommer att kontaktas samt de med tidsbegränsade sjuk- eller aktivitetsersättning, så kallade SA-fall.
I Norrbotten gäller det cirka 5.500 personer.
- Vi kommer att titta på varje ärende och göra en bedömning, uppgav försäkringschef Georg Strömbäck vid en presskonferens i Luleå på onsdagen. Det blir säkert mycket positivt för den enskilde. Det har visat sig att många inte vill annat än att komma från utanförskapet.
Försäkringskassan har skapat en enhet med elva anställda som kommer att jobba med projektet. Arbetet påbörjas den 1 mars. Innan dess sker utbildning så att bedömningarna ska vara lika över hela landet.

Samma över allt
- Medborgarna ska veta att de är samma i Norrbotten som i Skåne, betonade länsdirektör Pekka Kairento vid presskonferensen om Pilaprojektet som insatsen döpts till.
Tre av de åtta försäkrings­läkarna i Norrbotten ingår i projektet. Arbetet ska dessutom ske i samverkan med Arbetsförmedlingen.
Målsättningen är att få långtidssjukskrivna tillbaka i arbete. Försäkringskassan tänker börja med personer i 30-35-årsåldern med sjukersättning.

Sjukdom inte orsak
- Sjukpenningen är inte ett försörjningsstöd eller yrkesförsäkring, uppgav Georg Strömbäck. Det är arbetsförmågan som avgör om man har rätt till sjukpenning, inte sjukdomen.
Han var positiv till medias bevakning av enskilda fall som fått sin sjukpenning indragen och därmed ekonomiska problem. Dessa personer har inte heller tagits emot av Arbetsförmedlingen - då de varit för sjuka. I flera fall har Försäkringskassan fått bakläxa av Länsrätten. Norrbottens­kassan har utmärkt sig på ett negativt sätt.

Ge förklaringar
Enligt Strömbäck har medierapporteringen inneburit att många samhällsmedborgare fått kunskap om vad sjukförsäkringen innebär egentligen. Samtidigt har Försäkringskassan kunnat ge sina förklaringar.

Ökad insikt
Det tror Georg Strömbäck kan vara en del av bakgrunden till att antalet sjukskrivna gått ned.
- Det ger en ökad insikt och en förståelse för vad vi gör, ansåg han.
Pekka Kairento påpekade också att Försäkringskassan har förkortat sina handläggningstider avsevärt. Det ska inte gå många dagar innan den försäkrade får meddelande om det finns några tveksamheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om