Intresseväckande klump från rymden

Meteoriten från Kitkiöjärvi prydde Geologins dag på Teknikens hus. Den 1,2 ton tunga klumpen lockade många åskådare.

METEORIT LOCKADE UNGDOMAR. Europas största meteorit, som hittades i Kitkiöjärvi, väckte många ungdomars intresse på Geologins dag.

METEORIT LOCKADE UNGDOMAR. Europas största meteorit, som hittades i Kitkiöjärvi, väckte många ungdomars intresse på Geologins dag.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2011-09-10 06:00

Meteoriten är en liten tung klump som väcker stort intresse bland skolungdomar som besökte Teknikens hus på fredagen. Meteoriten, som är den största i Europa, består till 94 procent av järn och i övrigt mest av nickel. Den beräknas ha landat i Kitkiöjärvi för 100.000 år sedan och är flera miljoner år gammal.

En av ungdomarna, Nikolaj Majorov, passade på att ställa frågor till Nils Jansson som doktorerar i geologi på tisdag.

- Jag och min pappa brukar leta efter svamp men nu ska vi också börja leta efter guld. Och jag tror att det ska gå bra.

Guldsten
När Majorov berättat det tog Nils Jansson fram en stenklump som innehöll guld. Han visade hur guldet ligger som blad insprängt i stenen. Han jämförde det med en sten som innehöll kristaller som liknar guld men inte är det.

I nästa stund tog han fram en ljus sten och hällde några droppar saltsyra på den. Då började det bubbla.

- Det här är ett enkelt test som visar att stenen innehåller kalk eller kalciter. Stenen kommer från Norge och det är mycket intressant i sig.

Varmare i Norge förr
Nils Jansson talar om det faktum att kalksten bara kan bildas där det är varmt. Han säger att förekomsten av stenen visar att Norge haft ett mycket varmare klimat en gång i tiden.

- Många människor tror att geologi bara handlar om stenar. Men vetenskapen är mycket bredare än så, meteorologi är den del av geologin.

Nils Jansson uppskattar Geologins dag och säger att geologi borde inta en större plats i skolundervisningen som den gör i Australien. Han motiverar det med den stora betydelse som geologin har i allmänhet och för Sverige i synnerhet. Då talar han om hur Sverige är Europas största producent av järn och silver.

Kärnförvaring
Samtidigt talar han om fler aspekter när det gäller geologi

- Vi ska ta ställning till om vi ska slutförvara kärnbränsle i 100.000 år - då är det viktigt att så många som möjligt har baskunskaper om geologi för att kunna fatta rätt beslut. Janssons kollega Olof Martinsson talar om de klimatförändringar som ägt rum på jorden. Han talar om hur planeten omgavs av is för 800 miljoner år sedan. Och att det senare förbyttes i ett ökenlandskap.

- Koloxidhalten i luften var mycket hög då, de halter som finns nu och den höjning man talar om handlar om bråkdelar av de halterna.

Olof Martinsson säger att det finns flera förklaringar till klimatförändringar. En är att jordens rörelse runt solen kan skifta från cirkelrörelser till eliptiska rörelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om