Det är bebyggelseantikvarie Helene Brunnström, som på uppdrag av stadsbyggnadsförvaltningen ska göra inventeringen. Hon började i augusti och det handlar om ett ettårigt projekt som ska vara klart i augusti nästa år.
– Ett jättespännande arbete, säger Helene Brunnström, som själv bor i Vallentuna.
Innan hon tog sig an det här projektet hade hon aldrig besökt Luleå, så hon ser verkligen stan med nya ögon.
– Jag har varit i Norrbotten, men inte i Luleå. Det är en levande stad med mångfald och det är alltid trevligt, säger hon.
Inventeringen ska resultera i en analys av allt hon samlat in. Sedan ska det ligga till grund för den fortsatta utvecklingen av de aktuella områdena. Allt material samlas sedan i kommunens databas och ska vara till hjälp då bygglov ska beviljas och nya detaljplaner tas fram. Några egna värderingar kommer hon dock inte att göra.
– Givetvis kommer jag att peka på detaljer som jag tycker är intressanta, exempelvis detaljer som visar när huset är byggt, påpekar hon.
Hon har redan hunnit inventera ett antal kvarter i centrala stan. Vi träffar henne i korsningen Repslagargatan/Trädgårdsgatan, ett kvarter hon redan inventerat.
– Det här huset är lite spännande. Det som är spännande är att det har så många spår från original. Jag tittar på takformen, fasadmaterial, vad det är för port, växtlighet på gården, skoskraporna, ja allt som kan beskriva byggnaden, förklarar Helene Brunnström.
Till sin hjälp har hon en dator med ett kartprogram. Där finns förvalda ord som hon bockar av. Om det är stående eller liggande fönster, om dörrarna är utbytta och annat. Dessutom tar hon bilder av alla fastigheter.
Huset vi tittar på har rosa fasadplåt och rött trä längs ned. För en ovan betraktare känns det inte så spännande. Men hon ser många spännande detaljer som kan berätta om husets historia.
– Det är tilläggsisolerat och dörrarna är utbytta. Det som är roligt är att på andra sidan huset är antagligen de franska balkongräckena kvar, alternativt utbytta. Att man har kvar de här räckena med den stiliserade ornamentiken, det är inte så vanligt. Ser man på sockeln ser man att teglet är kvar, berättar Helene Brunnström.
Om inte utsidan av fastigheten säger så mycket, så brukar hon titta in i porten. Hon går dock aldrig in i husen eller lägenheterna.
– Tittar man in i porten får man en tydligare bild. Interiört är trapphusen ofta bevarande, påpekar hon.
Så om ni ser någon som går omkring med en kamera och dator och spanar in ert hus, så kan ni vara lugna.
– Flera gånger varje dag är det folk som kommer fram och frågar vad jag gör, säger Helene Brunnström.