Investera - dela inte ut
Ägarna till SSAB kammar vid dagens bolagsstämma in ytterligare miljarder kronor i fickorna. I Luleå samlar fackets lista över nödvändiga investeringar damm.- Vi hoppas på nye chefen, säger Tomas Karlsson, IF Metall.
- Det har låtit positivt hittills, säger Tomas Karlsson om signalerna kring vad han vill göra.
I så fall är det upp till bevis för facket ser skäl att återuppliva uppropet för investeringar i Luleå. SSAB har i stället delat ut pengarna.
De senaste åren har aktieutdelningar totalt motsvarande flera miljoner kronor genomförts. Därtill har aktier lösts in från ägarna till bra villkor.
- Vi har alltid diskussioner om aktieutdelningar. Ett tidigare år reserverade vi oss, jag minns inte vilket år, säger Bert Johansson, IF Metall och ledamot av SSAB:s koncernstyrelse.
n För 2004 delade SSAB ut 757 miljoner kronor till aktieägarna. Dessutom löstes aktier in, bolaget skickade cirka 2.100 miljoner kronor till ägarna.
Koncernen hade sålt Hardtech och var i princip skuldfri. Styrelsen tyckte att SSAB hade vad som behövdes "för att säkerställa verksamhetens utveckling i ett medellångt perspektiv", som det uttrycktes.
n För 2005 delades 818 miljoner kronor ut i aktieutdelning. Den föreslagna utdelningen ansågs av styrelsen "försvarlig med hänsyn till de krav som verksamheten ställer på den finansiella ställningen". Dessutom löstes aktier in motsvarande 2.200 miljoner kronor.
n Till bolagsstämman i dag föreslås 1.166 miljoner kronor gå till aktieutdelning. Inlösen av aktier planeras dessutom. Styrelsen vill av bolagsstämman ha bemyndigande att genomföra detta till ett pris högre än marknadspris. Återköpen får motsvara upp till tio procent av bolagets aktier. Den här gången anges inget belopp som inlösen ska motsvara.
- Av olika anledningen preciseras inte det, jag vet inte varför, säger SSAB:s informationschef Ulrika Ekström.
Till bilden hör att personalen, i tider av lysande affärer för SSAB, har vinstdelning att hämta ut. Detta har inte gett IF Metall i Luleå munkavle.
- Vi har en oerhört bra lönsamhet och har alla möjligheter att investera. Vi behöver investera eftersom vi nästan slår i taket med nuvarande stränggjutning. Via investeringar kan vi producera mer. Masugnen klarar högre kapacitet men vi har flaskhalsar. Men ledningen vi haft har inte velat satsa, säger Tomas Karlsson.
Här är fackets kravlista:
n Ny stränggjutningsmaskin behövs, som komplettering till de två övriga.
n Koksverket behöver byggas ut med ett 20-tal ugnar. Nu finns 54 ugnar. SSAB köper in koks och behöver bli självförsörjande, resonerar facket. Det lönar sig.
n Investeringar behövs i stålverket, bland annat i traverser.
- Det pågår en del grejer, exempelvis en effektivisering kring färdiggjutningen. Investeringar måste man vara ute i tid med. Det är ju lång framförhållning innan du ser resultaten. LKAB investerar mycket mer än SSAB, säger Tomas Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!