Ivert har 189 dagar till 13 miljoner
LKAB:s VD Martin Ivert har 189 dagar kvar som VD. Sedan kan han luta sig mot 13 miljoner kronor i pension över de närmaste åren.Jakten på ny VD harstartat.
- Han har varit den mest öppna av alla som varit VD och har varit ute på arbetsplatserna. När det hettade till om hans pension kom han på fackmöte. Däremot har han inte satts på prov, LKAB har ju varit ett självspelande piano, säger Harry Rantakyrö, gruvfacket i Kiruna.
Svaret givet
Föregångaren som VD, Carl Ameln, kom inifrån bolaget, Martin Ivert utifrån.
- Vi vill ha en VD som kan företaget. Då kan man verksamheten. Det är för- och nackdelar med att ta en VD inifrån men du bör helst ha gått hela vägen, anser Harry Rantakyrö. Ett fackligt förslag på ny VD har lämnats. Harry Rantakyrö döljer namnet.
Martin Ivert fyller 60 år den 7 februari nästa år. Han avgår den sista februari. Lönen 2006 var 3.915.000 kronor. Han hade därtill förmåner i form av bil, kostförmån och livförsäkringsförmån motsvarande 86.000 kronor. I båda fallen är nivån något högre än året innan.
Medvetet styrt
Samtidigt skjuter företagets pensionskostnad för VD i höjden och är klart högre än lönen. Av senaste årsredovisningen framgår att 8.990.000 kronor lagts av till pensionskostnaden 2006, flera miljoner mer än året innan. Denna hantering av lön och pension har sin förklaring, påpekar gruvbolagets ordförande Björn Sprängare.
- Han har inte fått någon lönejustering. Ska vi klara våra åtaganden måste medel avsättas till pension. Det blir en väldig avsättning för att kunna fylla på, det är en teknisk lösning, uttrycker han sig.
- Vad vi tycker om VD-löner och pensioner är känt, det är på tok för högt, kommenterar
Harry Rantakyrö.
En bra slant
Från att han slutat sitt jobb får Martin Ivert 2,6 miljoner kronor per år i pension. Det gäller fram till 65 års ålder. Till dess han når den gamla folkpensionsåldern kan han alltså lyfta sammanlagt 13 miljoner kronor. För varje år därefter får han 2 miljoner
kronor i pension.
Martin Ivert är folkbokförd i Stockholm och skattar där. Han bor centralt en bit från Sveavägen och Norrtullsgatan. Han har en bostad i Luleå som han hyr av LKAB och Björn Sprängare deklarerar att marknadshyra gäller.
Företrädaren Carl Ameln bodde också i Stockholm.
Bör vara Luleå
Björn Sprängare uppger att rekryteringen efter ny VD är igång och följer en profil för vad en blivande verkställande direktör ska uppfylla. Enligt Björn Sprängare bör denne bo i Luleå, där huvudkontoret finns. Det är viktigt att befinna sig i Luleå, uppger han. Men om man bokstavligt måste vara skriven där är en annan sak.
Kan en VD i statliga LKAB vara bosatt utomlands?
- Spontant har jag svårt att tänka mig det, säger Björn Sprängare.
Han är själv 67 år och har varit ordförande i LKAB i tio år.
- Jag har suttit på övertid.
Om Björn Sprängare avgår
eller byts ut inom kort, vid
bolagsstämman, skiftar LKAB styre på två viktiga poster samtidigt. Något besked ger inte Björn Sprängare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!