"Izak" tar hand om våra gamla. Han jobbar i hemtjänsten i centrala Luleå och för det har han en grundlön på 23 000 kronor.
– Jag är inte så nöjd med den, men jag måste ha lite tålamod och vänta på att den ska höjas. Jag skulle önska att den höjs, för lönen och jobbet hör inte ihop, när jag tänker på det jobb man gör.
Vårdbiträdens löner i Luleå har gått upp 15 procent på tio år – jämfört med till exempel enhetscheferna som har fått upp sina löner med 48 procent.
Medianlönen bland Luleås 575 vårdbiträden var 25 200 kronor 2024. Det är den lägst betalda yrkesgruppen i kommunen (bland de tio vanligaste yrkesgrupperna).
Abdirizak Hassan har gått vård- och omsorgsprogrammet. Han är bara 21 år och ser en god möjlighet för sig själv att byta inriktning i livet. Han har planer på att utbilda sig och söka andra jobb så småningom, även om han trivs som vårdbiträde och att få jobba med äldre.
– Jag kommer inte vara vårdbiträde hela livet. Jag ska gå en utbildning för att få ett jobb med högre lön.
Vad tänker du om dina kollegor som har jobbat här länge för den lönen?
– De har gjort ett jättebra jobb. Det finns många som säkert skulle kunna ta andra jobb, men som gillar att jobba för våra gamlingars skull och den lön de har fått för det passar inte ihop med jobbet de har lagt ner.
"Izak" fortsätter:
– En del har familj och kan knappt klara att få ihop det med den här lönen. En kvinna med fyra barn och som jobbar i hemtjänsten – hur klarar hon sig ens?
Izak bor med sin bror, sin mamma och hennes man. Brorsan flyttar snart ut till en egen lägenhet. Det hoppas Izak också kunna göra snart, men det är svårt att spara samtidigt som han hjälper till att få hela familjens ekonomi att gå ihop.
– Jag har ännu inte råd med en egen lägenhet. Kanske skulle jag klara det, men det skulle vara jobbigt med ekonomin.
- Riksgenomsnittslönen för kommunanställda vårdbiträden är enligt Kommunal 25 965 kronor och är det yrke med lägst lön av alla yrken inom Kommunal. Löneökningarna för vårdbiträden har också varit betydligt lägre än löneökningen på hela arbetsmarknaden.