Det var på tisdagen som landstingsstyrelsen sammanträdde. Ledningen följde då den plan som man tidigare bestämt: man röstade för en nedläggning av akutkirurgin och centraloperation. Men beslutet är inte definitivt - det beslutet tas av landstingsfullmäktige i mitten av juni.
Beslutet i landstingsstyrelsen föregicks av en lång debatt om procedurfrågor. Företrädare för oppositionspartierna protesterade mot det sätt som landstingsledningen presenterade förslaget: det fanns inte med på dagordningen utan lades fram som ett extraärende.
Ledamöterna fick handlingarna via e-post på måndagen, dagen innan sammanträdet och det gjorde dem upprörda. Det gällde bland andra Sjukvårdspartiets gruppledare Kenneth Backgård.
Stadig bunt papper
- Jag var i Västerås på måndagen och fick handlingarna sent på eftermiddagen via e-post. Det var inte speciellt lätt att skriva ut alla handlingar eftersom det rörde sig om en rejäl bunt papper. Eftersom det blev sent hade jag inte en chans att diskutera det här ärendet med landstingsgruppen som består av 13 personer.
Backgård sade att landstingsledningen satt det här i system: förslag som gäller svåra frågor presenteras någon dag före styrelsemöten. Sjukvårdspartiets gruppledare efterlyste en annan ordning. Han anser att ledamöterna har rätt att få handlingarna i god tid så att de hinner sätta sig in i ärendet.
Moderaten Hans Swedell berättade att inte heller han hade möjlighet att sätta sig in i handlingarna eftersom de kom sent på måndagen - dagen före landstingsstyrelsens sammanträde.
Det här fick Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centerpartiet att kräva att frågan om akutkirurgin inte skulle behandlas på mötet utan tas upp vid ett senare tillfälle. Det förslaget röstades ned av styrelsens majoritet som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Landstingsrådet Kent Ögren försvarade ledningens handläggning av akutkirurgin i Kiruna.
Förstår inte problemet
- Jag har inget som helst problem med den här frågan och jag tycker att den är behandlad i demokratisk ordning. Dessutom är alla handlingar kända sedan tidigare så jag förstår inte problemet.
Oppositionspartierna efterlyste fler utredningar om akutkirurgin i Kiruna. Bland annat vill man veta hur en privat lösning med Hermelinen skulle fungera. Det förslaget viftade Kent Ögren bort och motiverade det med att man inte vill ha något avtal med ett privat företag.
Allt färre operationer
- Vårt förslag grundar sig på att vi vill öka patientsäkerheten och kvaliteten. Och med minskad befolkning - Kiruna har tappat 3.400 invånare sedan 1995, blir det allt färre operationer. Samma sak sker i Gällivare och därför måste vi koncentrera akutkirurgin och centraloperation till ett sjukhus i Malmfälten, sade Ögren.
Landstingsstyrelsens majoritet fattade alltså beslut att lägga ned akutkirurgin och centraloperation i Kiruna. Men man låter landstingsstyrelsen avgöra frågan. Det sker i Piteå om två veckor.