Peter Waara tog över som kommunstyrelsens ordförande efter valet 2014. Då sade han tack och hej till ordförandeskapet i såväl bygdegårdsföreningen som Jägareförbundets jaktvårdskrets i Haparanda.
– Att jag var ordförande i bygdegårdsföreningen kan knappast ses som lobbyism. Men det finns alltid en risk att man hamnar i jävsituationer när man ska företräda olika intressen som kan stå på kant med varandra, säger Peter Waara.
I nuläget har Waara endast uppdrag som är kopplade till hans roll som kommunalråd. Han är till exempel ordförande i Tornedalsrådets styrelse.
– Men jag har full respekt för Niklas Nordströms överväganden och ska inte tycka vare sig bu eller bä om dem.
Hade du kunnat företräda en intresseorganisation som Svenskt flyg?– Jag hade nog inte satt mig på den typen av extra stol.
Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S) är liksom flera av sina kollegor i norra Sverige engagerad i frågan om Norrbotniabanan. Burman är ordförande i Norrbotniabanegruppen, en opinionsbildande organisation som ägs av bland andra kustkommunerna, Region Norrbotten och landstinget i Västerbotten. Innan Burman tillträdde var Piteås dåvarande kommunalråd Peter Roslund (S) ordförande i gruppen.
Lorents Burman tycker att uppdraget är väl förenligt med hans kommunalrådspost.
– Absolut. Ett förverkligande av Norrbotniabanan kommer att påverka Skellefteå, säger han.
Burman har noterat kritiken mot Niklas Nordström. Han ger Nordström sitt stöd och säger att han själv inte är stängd för att kombinera sitt politiska arbete med ett uppdrag i en lobbyorganisation.
– Det är en hypotetisk fråga, men det skulle jag väl kunna göra. Men det har aldrig varit aktuellt på något sätt.
Finns det uppdrag du inte skulle kunna ta?– Jag kan inte vara fastighetsägare i Skellefteå, till exempel. Eller industriföretagsägare. Det är jätteviktigt att man inte har uppdrag som kan kollidera med det förtroendeuppdrag man har. Men Norrbotniabanan är ingen intressekonflikt, tvärtom. Och jag kan förstå att Niklas är engagerad i flygfrågorna.