Jagar intressenter
Massor av jobb skulle skapas i Norrbotten.Nu vill pådrivaren av projektet Polarbird lämna över till norrbottningar som kan driva storsatsningen i mål. Larmen om fågelinfluensa ökar förutsättningarna.- Det här är mer marknadsmässigt rätt än någonsin, säger Christer Norman, delaktig i projektet.
Där presenterades en storsatsning på äggproduktion, uppfödning av kycklingar och liquid ägg.
Med det sistnämnda menades produkter med flytande ägg, vilket beskrevs vara en stor grej i Amerika. Från ägg tas drycker och halvfabrikat för omeletter fram, löd beskrivningen i Kuriren.
Norrmejerier hade redan då kontaktats om samarbete.
400 miljoner
Ett flertal produktionshallar, av smittskyddsorsaker skilda från varandra, behövde byggas i det glest befolkade Norrbotten. Hur hallarna skulle se ut fanns angivet.
Projektet uppgavs kosta sammanlagt 400 miljoner kronor och frågan var hur det skulle finansieras.
Den utpekade marknaden för det mesta av produktionen utgjordes av Tyskland och Österrike. Bakom projektet, i det skedet, stod bland andra Carl-Rudolf Palmgren, branschman inom Aniagra Produktion i Sydsverige.
Liten risk för smitta
Idén att förlägga produktionen till Norrbotten byggde på att det här finns sällsynt miljöriktiga betingelser, med liten risk för smitta.
Övertorneå kommun och utvecklingsbolaget där tog sig an Polarbird. Fast det blev ingen storsatsning.
- Vi hade stora samlingar i Övertorneå och förklarade det här. Många fattade men så kom ekonomi, personfrågor och politiska intressen in. Det kom folk och sade att det här kan vi göra billigare, beskriver Christer Norman, från intressen i Sydsverige och delaktig hela vägen i projektet.
Över tid har tänkbara upplägg beskrivits. Av fraktmöjligheter nämndes fraktflyg från Kallax. Ett alternativ var tåg och ett ytterligare sådant utgjordes av landsvägstransporter.
Christer Norman beskriver nu för Kuriren att få fattat hur rätt och stort projektet egentligen är. För ännu finns möjligheterna, hävdar han.
- Det handlar inte bara, som folk tror, om kyckling och ägg. Det här kan ge 8.000 till 10.000 arbetstillfällen. I första omgången talar vi om 300, säger han. Tyska investerare skulle se skäl att gå vidare och satsa på andra områden i länet, inte bara animalieproduktion utan exempelvis sallader, beskriver Christer Norman. Men det här är så stort att det går inte att driva enskilt utan det måste till en stor samverkan och en stark samordning, tillägger han.
Lämnar över slutrapporten
Christer Norman har till massmedia lämnat ett kompendium som är en sorts slutrapport för egen del. Där står att projektet slukat kapital och deltagarna vill nu överlåta projektet fritt till intressenter i Norrbotten som kan förverkliga det. Rapporten beskriver hur man ska gå tillväga. Tillkommit har omständigheterna kring H5N1, fågelinfluensan.
- Den är inte vad alla beskriver den som utan kommer att pendla över åren, ungefär som Newcastlesjukan och salmonella. Det som kommer att hända är att folk blir försiktiga i vad de köper och då har Norrbotten möjligheter att hävda sig, säger Christer Norman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!