Jakob Hellman till Norrbotten media week

Det blir en annorlunda och anpassad NMW, Norrbotten media week, detta år. Man kan sammanfatta det som: online, gratis och med ett spännande innehåll.

Högaktuella Jakob Hellman spelar på NMW 2021.

Högaktuella Jakob Hellman spelar på NMW 2021.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Luleå2021-01-15 13:48

Det allra första NMW (Norrbotten media week) kördes för sex år sedan och har sedan dess återkommit i februari varje år. Syftet är att erbjuda intressanta föreläsare, skapa nätverk och kontaktytor och ge mer kunskap framför allt till människor som verkar inom kulturella och kreativa näringar i Norrbotten på hemmaplan, utan att en ska behöva resa söderut. 

NMW som de senaste åren har tagit plats i Luleå, Piteå och Boden kommer i år på grund av de begränsningar som finns att bli helt digital. Årets upplaga kommer att vara helt kostnadsfri för alla som vill ta del av den och onsdagens program kan ses på Norrbottens Affärers webbplats. Under årens lopp har arrangemanget vuxit, och man har tidigare lyckats locka till sig talare som bland annat Tarana Jean Burke som är en av förgrundsfigurerna inom me too-rörelsen, Elaine Eksvärd och Felix Herngren. 

– Tack vare vårt samarbete med Norr Media kommer vi kunna sända en del av NMW 2021 live via Norrbottens Affärer som finns som en del av Kuriren, NSD, PT och Norrans sajter. Vi kommer att dela sändningen gratis så att alla som vill kan ta del av seminarierna den 10 februari. Det känns som ett verkligt lyft, berättar Fredrika Johansson, verksamhetschef på Kulturcentrum Ebeneser. 

Vad blir det för innehåll? 

– Vi är väldigt glada över att vi kan presentera ett spännande utbud i år igen. Ulla-Karin Barrett och kreativa kommunikationsbyråernas riksorganisation Komm kör sin årliga dragning om världens bästa reklam. Hisnande case från hela jordklotet. Alltid kul att ta del av. Dessutom tillkommer mer innehåll under veckan, men det får vi återkomma till, fortsätter Fredrika Johansson.

Att inte behöva ställa in, utan snarare ställa om, har blivit ett signum för många arrangörer. Även i år utlovas ett inspirerande program som bland annat innehåller en föreläsning av Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, om hotet mot media och public service. Dessutom blir det en paneldebatt som kommer att diskutera hur medierna hanterat pandemin. 

– Jag är väldigt glad att vi kan säga att NMW 2021 kommer att äga rum trots pandemin. Det blir sjätte året i rad vi kör den här satsningen på att lyfta kulturella och kreativa näringar. Det blir utbildning, inspiration och kulturella upplevelser precis som vanligt, berättar Ronny Olovsson, partner på Vinter, och fortsätter: 

– Vår favorit, Sven Björklund från radiosuccén ”Mammas nya kille”, och humorkollektivet Klungan kommer att medverka. Det blir både spännande och väldigt roligt. Det ryktas att folklivsforskaren Job eller Älvsbyns egen Lars Stenberg kan dyka upp. Dessutom kommer nytända popstjärnan Jakob Hellman vara med och har lovat spela live för oss. 

Sveriges Radios vd Cilla Benkö är en av föreläsarna.
Sveriges Radios vd Cilla Benkö är en av föreläsarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!