Jämställdheten är på ingång
Statliga chefer i Norrbotten är i regel män. Dessutom nära pensionen vilket öppnar dörren för kvinnor som ersättare. Och dithän går det, enligt Lena Oskarsson, fackförbundet ST.- Ja, jag tror det.
Han kliver inte av. Förordnandet går ut den sista juli 2009.
- Sedan får vi se. Förordnandet är ju på sex år och då inriktar man sig på det. Jag har inte tagit ställning till hur jag gör, säger
P-O Eriksson.
Det fackförbundet ST gjort, via en Statistiska centralbyrån, är del två av en undersökning om chefer i statlig sektor. Denna gång är ämnet jämställdhet och mångfald, det sistnämnda anspelande på inslag från andra länder och kulturer. Av 5.347 tillfrågade personer svarade motsvarande 72 procent.
Mycket övertid
Utfallet som redovisas nedan gäller i huvudsak läget i Norrbotten, enligt undersökningen.
Gemensamt för kvinnor och män som chefer i statlig tjänst är att de jobbar mycket övertid: Omkring 75 procent jobbar över och var tionde chef jobbar mer än 51 timmar per vecka.
- Det känns sådär, jag tror inte det här skiljer sig från näringslivet men borde göra det eftersom det här är statlig verksamhet, säger Lena Oskarsson, ST region Nord.
Kvinnor har varit chefer kortare tid än männen och vill i högre utsträckning än männen ha kvar nuvarande jobb.
Det är skillnad, säger cheferna, på att jobba åt staten och att jobba åt privata arbetsgivare. Hos staten uppfattas höga krav på rättssäkerhet och insyn.
- Der var det svar vi väntade, kommenterar Lena Oskarsson.
Kvinnor upplever mindre av inflytande än männen. En rätt stor andel kvinnor upplever enligt undersökningen inte stöd av närmaste chef, eller är i vart fall inte övertygad om att ha det.
Jämställdheten värderas som väldigt viktig, mer för kvinnor än för män. Jämställdhet diskuteras mest vid arbetsplatsträffar och vid lönesättning. Hinder för att ta tag i jämställdhetsfrågan anges vara tidsbrist, kunskapsluckor eller ointresse.
Föga överraskande är alltså chefer i statens tjänst i Norrbotten oftast män, och det gäller i högre grad i Norrbotten än i riket som helhet. Men en utjämning kommer, tror Lena Oskarsson.
- Det ligger i statens uppdrag att jobba med jämställdhet och mångfald. Samhällsutvecklingen i stort talar också för att det går åt det hållet.
ST lämnar nu råd som arbetsgivaren staten bör ta till sig, anser förbundet. Dit hör att cheferna bör vara aktiva och uppmuntra dialog kring ledarskap, utforma utbildningar i jämställdhetslagen och diskrimineringslagstiftningen samt vara direkt involverade kring sådant arbete. Cheferna måste få bra utbildning i hur man hanterar utvecklingssamtal och samtal kring lönen, heter det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!