Jättetank ska säkra Luleås fjärrvärme

Här är Luleå energis nya framtidssatsning: en 70 meter hög ackumulatortank som ska lagra energi. Syftet är att klara leveransen av fjärrvärme på ett miljövänligt sätt.

Gigantiskt varmvattentorn. Så här kan Luleå energis ackumulatortank på Svartön se ut. Byggnaderna utsmyckas och används på olika sätt i andra delar av landet. I Östersund har man exempelvis en restaurang högst upp.

Gigantiskt varmvattentorn. Så här kan Luleå energis ackumulatortank på Svartön se ut. Byggnaderna utsmyckas och används på olika sätt i andra delar av landet. I Östersund har man exempelvis en restaurang högst upp.

Foto: Linda Månsson

Luleå2019-05-02 06:00

– Vi lägger ständigt ett pussel för framtiden och det här passar bra i vår strävan efter en alltmer hållbar och fossilfri verksamhet. Det är ett jättespännande projekt, säger Anneli Sjömark, vd för Luleå energi.

Planerna är ännu i ett tidigt skede. Det handlar om en förstudie men Luleå energi har skickat in information till kommunen eftersom ett bygge kräver en ändring i detaljplanen.

– Planen är att anläggningen kan vara färdig i början av 2022. Under hösten hoppas vi ha ett styrelsebeslut på bygget, säger Sjömark.

Ackumulatortanken är tänkt att uppföras intill Luleå energis anläggning på Aronstorp på Svartön, där kraftvärmeverket och gaspannan i dag står vägg i vägg.

– Det finns stora fördelar med att ha ackumulatortanken i närheten, säger Magnus Johansson, chef för enheten värme och kyla vid Luleå energi.

Energilagringstanken får formen av en jättelik silo. Den ska bli 70 meter hög, vara 25 meter i diameter och kan innehålla 30 000 kubikmeter varmvatten.

– Det är dubbla volymen mot vad vi har på fjärrvärmenätet i dag, säger Magnus Johansson.

Luleå har i dag en av landets miljövänligaste fjärrvärme. Den produceras till stor del av restgas från SSAB. Men i framtiden ska stålproduktionen bli miljövänligare och då kommer tillgången på gas sannolikt att minska.

Luleå energi strävar samtidigt efter att minska användandet av fossilbränsle i den alternativa uppvärmningen.

Med hjälp av den välisolerade ackumulatortanken kan varmvattnet lagras och portioneras ut de tider då det behövs, exempelvis kalla dagar.

– Vi kan ta tillvara på än mer överskottsenergi och förhoppningen är att vi blir i stort sett fossilfria, säger Anneli Sjömark.

Investeringen är på totalt 55 miljoner. Luleå energi har dock klart med ett investeringsbidrag ur Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet på 16,5 miljoner.

– Förutsatt att alla andra beslut går igenom får vi pengarna, säger Sjömark.

Ackumulatortankar gör ett rejält avtryck i stadsbilden. Det finns exempel i andra delar av landet där de använts på ett fantasifullt sätt. Det vill även Luleå energi bidra med.

– Vi vill inte bara sätta upp en plåttermos utan tanken är att den ska vara fin att titta på. Man kan jobba med dekorationer, form och ljussättning. I Östersund har de till och med gjort en restaurang på toppen av den, säger Anneli Sjömark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om