Jobb som aldrig förr
Plåtslagare, var god dröj!Det är nämligen brist på plåtslagare och leveranserna av plåt dröjer trots att Plannja gått över till femskift i måleriet.- Det är ingen idé att söka folk, säger Harry Rahkola, Hala Byggplåtslageri.
Beskrivningen av att plåtslagare har gott om jobb kunde lika gärna gälla rörmokare, målare och andra yrkesgrupper på byggsidan, beskriver en branschman.
Nu gäller det plåt, och sådan får man vänta på, beskriver vissa av de plåtslagerier Kuriren talat med. En del säger dock att de får tag på material.
Plannjas VD Thomas Björk tycker att hans företag står rycken tämligen väl. Bra tider är det i alla fall.
- Det går för fullt för Plannja just nu. Det råder en stark byggkonjunktur rent generellt i Europa. Vi ökar takten i vår tillväxt och har ambitionen att växa i Europa, säger Thomas Björk.
Mer folk än vanligt
Någon ny anläggning är inte aktuell.
Plannja har utöver i Luleå anläggningar för produktion i Sydsverige, Finland, Danmark och Polen. Målningen i Luleå servar alla anläggningar och där har treskift blivit fyrskift, som blivit femskift. Det var meningen, fast femskift skulle ha införts först under senare delen av 2007. Nästa år kan det bli såväl fyrskift som femskift.
Mer folk än vanligt finns i tjänst, semestervikarier har blivit kvar.
När utfallet av de tre första kvartalen i år nyligen redovisades framgick att Plannja ökat omsättningen jämfört med samma period förra året och resultatet efter finansnetto januari-september i år blev 83 miljoner kronor, mot 68 miljoner samma tid ifjol.
Talar om Malmfälten
Plåtslagerier från små orter som Älvsbyn har jobb i Luleå.
I Haparanda byggs det men mest pratar plåtslagarna om Malmfälten, med stora industribyggen.
Hala Byggplåtslageri i Gammelstad har 13 anställda och Harry Rahkola, från ägarsidan, sitter nöjd. Fast ändå inte.
- Allt kommer på en gång. Nu blir det högre priser och förseningar. Det är nackdelen med högkonjunktur. Helst skulle man vilja sprida det. När det är lågkonjunktur går man på knäna. Nu råder brist på folk. Det är svårt få tag på plåt och i augusti steg priset med tio procent. Du servar de kunder du har och jobbar inte mot nya. De privata ställs åt sidan, de är engångskunder, du köper bara ett plåttak i ditt liv. Det är upp med börsen eller vänta, företagen har den styrka de har. Jag hörde att Piteå kommun inte fick in offerter på byggjobb, säger Harry Rahkola.
Har fått tacka nej
Företaget har fått tacka nej till bra jobb. Harry Rahkola säger också att timlönerna klivit upp tio procent under våren medan avtalet talade om två procent.
Lars Strandberg, Luleå Plåtslageri, säger att det är riktigt bra med jobb. Marknaden är Fyrkanten.
- Jag hoppas det håller i sig två, tre år. Det beror på regeringen, som ju ska dra in investeringsbidraget, säger Lars Strandberg.
Ahti Kemi, Plåtslageriet i Kiruna, rapporterar också om god beläggning, det gäller jobb till industri och andra uppdragsgivare.
Wixner & Son i Öjebyn har fyra personer som jobbar i Haparanda och några som jobbar i Piteåbygden.
Det har gått att få bättre betalt än tidigare.
Läs mer:
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1330465&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=">Jobb som aldrig förr, Norrbottens-Kuriren 2 nov 2006</A><BR><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1330492&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Rätt bransch och rätt tid, Norrbottens-Kuriren 2 nov 2006</A>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!