Många är de faror som lurar kring jul för hundar och katter. Veterinär på Djursjukhuset i Gammelstad, Christina Remes, säger att de får in en hel del husdjur som blivit sjuka av något de ätit.
Särskilt hundar och choklad är en dålig kombination då det lätt kan leda till förgiftning.
Hunden saknar nämligen ett ämne i levern och kan inte bryta ned teobromin som finns i höga halter i mörk choklad och kakao. En liten hund kan bli sjuk av några enstaka bitar 70-procentig mörk choklad.
- Choklad är väldigt lömskt. Till en början mår kanske hunden inte ens dåligt, men sedan efter ett par timmar kommer det och då är skadan redan skedd, säger Christina Remes.
Hon råder den som ser sin hund äta choklad att ta kontakt med giftinformationen eller veterinären.
Trasig tarm
Symptom på chokladförgiftning är kräkningar, diarré, darrningar och kramper. Även hjärtat kan bli skadat och i värsta fall kan hunden dö.
Inte heller katter tål choklad om än det är mer ovanligt att de äter större mängder.
- Katten är en finsmakare, påminner Christina Remes.
Nötter kan också ställa till det. Dels genom att de kan fastna i halsen, särskilt hos en glupsk hund som sväljer utan att tugga. Men nötter kan också fastna i tunntarmen och ställa till stor oreda. Hunden blir då dålig, kräks, vill inte äta och blir uttorkad.
- Vi kan ge dropp och smärtlindring, men väldigt ofta måste vi operera ut nöten. Tarmen kan också skadas och bli trasig vilket kan leda till tråkigheter såsom bukhinneinflammation.
Julskinka i sin tur är inte heller lämpligt att ge hundar och katter.
Särskilt svålen bör undvikas då den är så fet och skinkan då den är salt. Fet mat kan nämligen reta bukspottkörteln till den grad att bukspottkörteln börjar bryta ned sig själv i stället.
Giftiga julblommor
Christina Remes avråder från att ge sådant som vi själva äter till hundar och katter.
Hon påpekar att det finns både hundgodis, tuggben och dylikt som djurägarna kan ge i stället.
- Se även upp med julklappssnören som katten gärna leker med. Det kan fastna i mage och tarm, det kan bli frågan om svåra operationer där vi kan tvingas öppna tarmen på flera stället.
Katter och julblommor hör heller inte ihop, bland annat julstjärna, mistel och amaryllis är giftigt för en katt. Något motmedel finns inte utan katten behandlas med dropp eller kramplösning.
- Det är mycket bättre att förhindra att något inträffar, för när skadan redan skett kan vi bara lindra.
Tända ljus i sin tur är också något som djurägare bör se upp med. Rätt vad det är så kan hunden eller katten komma åt ljuset med resultatet att pälsen fattar eld. Smärtsamma och svårläkta sår är en vanlig följd, rökutvecklingen som blir är dessutom skadlig för lungorna.