Just nu: Kanonsnö på gång

Snökanonerna och minusgraderna kämpar nu sida vid sida på upploppet för att fixa ett skidspår till Luleåborna.

Snökanonerna jobbar för fullt på Ormberget. Om allt går enligt plan och minusgraderna håller i sig  kan det finnas ett kortare spår redan under tisdagskvällen eller onsdagen.

Snökanonerna jobbar för fullt på Ormberget. Om allt går enligt plan och minusgraderna håller i sig kan det finnas ett kortare spår redan under tisdagskvällen eller onsdagen.

Foto: Björn Nyström

Luleå2019-10-28 14:04

Under söndagskvällen drog kommunen i gång snötillverkningen på Ormberget. 

Fem snökanoner och personalen hos kommunen jobbar hårt för att skapa så pass mycket snö att det går att dra upp ett första spår. Det behövs cirka två dygn för att skapa en kortare sträcka, ska hela konstsnöspåret på 2,5 kilometer göras behövs cirka fyra dygn med bra förutsättningar. 

Förhoppningen är att kunna öppna första delen av spåret redan på tisdag kväll eller på onsdag. Detta under förutsättning att minusgraderna håller i sig.

– Vi hoppas få igång en liten slinga innan det blir varmare, säger Glenn Robarth, områdeschef vid Luleå kommun.

– Men vi lovar ingenting eftersom det är lite osäkert hur det blir med temperaturen.

Kommunen har i år fem kanoner vilket är en mer än tidigare. En snökanon är inlånad för test.

Det är små marginaler som gäller vid snötillverkning. Gränsen går vid 4-5 minusgrader och det räcker med att det bara blir någon grad varmare för att det inte ska vara någon större mening att fortsätta arbetet.

– Helst vill vi ha 15 minusgrader men det är sällan man får det när vi drar igång. Vi får vara glada om vi har 5, 6 minusgrader. Varenda grad gör stor skillnad, säger Glenn Robarth.

Från och med denna säsong kommer kommunen ta ut en avgift för den som vill använda skidspåren på Ormberget. 

Ett säsongskort kostar 400 kronor men det går också att betala per åktillfälle. Personer under 20 år åker fortfarande gratis.

Plötsligt blev det full vinter vid startområdet.
Plötsligt blev det full vinter vid startområdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!