Kalle P ingriper inte i höghusbråk

Kommunalrådet Karl Petersen tänker inte personligen ingripa i höghusbråket.
- Men det får inte bli en vana, då blir det ohållbart, säger han.

OMSTRIDD TOMT. Just nu är Folkets hus-tomten bara en plats för byggbaracker.

OMSTRIDD TOMT. Just nu är Folkets hus-tomten bara en plats för byggbaracker.

Foto: Linda Wikström

Luleå2012-09-14 06:00

Petersen berättar att tjänstemännens vägran att befatta sig med höghusprojektet på Folkets hus-tomten inte var en nyhet för honom.

- Jag har känt till detta redan före sommaren, då fick jag en redovisning om de samtal som fördes. Men jag kan inte rusa upp på stadsbyggnadskontoret och kräva saker, det får de hantera själva. Men det får inte bli en vana, då blir det ohållbart, säger han.

När det gäller själva sakfrågan är den avgjord enligt Petersen.

Bestämd höjd
- Politikerna har bestämt att vi kan tillåta byggnader upp till 15 våningar på den tomten. Och det är det som gäller, säger han.

Men de sakkunniga tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret tycker annorlunda?

- Ja, och vi måste ha respekt för att folk tycker olika, det gäller även tjänstemän. Åsikter får man gärna ha även om det är politiken som bestämmer men det är inte heller bra om ingen säger något, säger Petersen.

Men här tycker man inte bara illa om beslutet, man närmast obstruerar det?

- Och så kan vi inte ha det så många gånger, då blir det fel. Men det är inte så vanligt, jag har varit med om det en gång tidigare och det var när vi diskuterade Smedjegatan. Tjänstemännen ville då absolut stänga gatan för all annan trafik än bussar men politiken sade att både bussar och bilar kan rymmas där, berättar Petersen och fortsätter:

Måste gå undan
- De exemplen får vara undantag som bekräftar regeln, det är politikerna som bestämmer och diskussioner som aldrig upphör blir svåra att hantera. Så kan vi inte ha det, vi ska bygga för 10.000 nya invånare och då måste det gå undan. Här låter jag kanske hård och tydlig men så är det.

Karl Petersen har dock inga synpunkter på att uppdraget att ta fram en detaljplan och en miljökonsekvensbeskrivning nu lagts på MAF, det arkitektkontor som ritat höghuset och som är delägare i Folkets energihus som driver projektet.

- Nej, vi använder oss av konsulter i många sammanhang. Som politiker ser jag det så här: jag har beställt en detaljplan på högst 15 våningar och om det är stadsbyggnadskontoret eller en konsult som levererar den spelar mindre roll, säger han.

Kuriren kunde i går berätta att politikernas beslut att köra över tjänstemännen och släppa fram ett höghus på tomten har vållat stor turbulens på stadsbyggnadskontoret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om