Kameran som räddar liv

En ny kamera hjälper rökdykarna att hitta människor i brinnande byggnader.  - Den kommer att rädda liv, säger Patrik Juhlin, Räddningstjänsten.

ÖVAR. Under gamla sjukhuset, i dag en del av gymnasiebyn, övar räddningstjänsten med sin nya kamera. Den ska hjälpa rökdykarna rädda liv. Det är becksvart, ljuset kommer från Kurirenfotografens kamerablixt.

ÖVAR. Under gamla sjukhuset, i dag en del av gymnasiebyn, övar räddningstjänsten med sin nya kamera. Den ska hjälpa rökdykarna rädda liv. Det är becksvart, ljuset kommer från Kurirenfotografens kamerablixt.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2010-11-11 06:00
Ett hus står i brand och det finns människor i mörkret och röken. Rökdykare ger sig in för att försöka rädda liv. De trevar sig fram utan sikt och håller hela tiden i varandra och på väggar för att hitta fram. Så ser en insats ut i dag när människor ska räddas ur brinnande byggnader. - Det går långsamt och ofta för långsamt för de nödställda, de hinner dö i röken. Men med hjälp av kameran kan vi hitta personerna fort och få en chans att rädda deras liv, säger Patrik Juhlin, övningsansvarig på räddningstjänsten. Han tillägger: - Jag har jobbat i snart 30 år och det här är nog det bästa som hänt under den tiden. Det innebär en enorm utveckling för vårt arbete. Tre inköpta
Det är en liten värmekamera, det är egentligen inget nytt utan mer hur den används. Kamerorna blir nu en del av rökdykarnas utrustning i Luleå, tre är inköpta för 100.000 kronor styck. Alla brandkårer i kommunen (centrum, Gammelstad, Råneå) ska utrustas med var sin. - Det finns bara ett par tre räddningskårer i landet som har kamerorna i dag. Norr om Stockholm är vi den enda, än så länge, säger Patrik Juhlin. Värmekameran registrerar temperaturskillnader ned på decimalen av grader. Inredning och kroppar visas i form av konturer på skärmen och kamerans räckvidd är god. Det finns även kameror med fjärrkoppling till en dataskärm som kan stå utanför den brinnande byggnaden, en modell som räddningstjänsten gärna kompletterar med. Under gamla sjukhuset
Det är inte helt enkelt att tolka informationen i kameran och samtliga cirka 50 brandmän i Luleå utbildas nu i att bruka den. Utbildningen är 40 timmar och sker i katakomberna under gamla sjukhuset. - Här finns gott om utrymmen att träna i. Och det är becksvart, utan kameran är man blind, säger Mats Wikström. Han och kollegorna Robert Sundbom och Tobias Bark har utbildats på värmekameran i Stockholm och hanterar nu utbildningen av sina kollegor. Utbildningen ska vara avslutad i mitten av december och då ska värmekamerorna tas i bruk. Räddningstjänsten i Luleå samverkar även med sina kollegor i grannkommunerna Piteå, Älvsbyn, Boden och Kalix och förhoppningen är att även de får skaffa värmekameror.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om