Sedan 2000 när väjningsplikten, som gav fotgängare företräde vid övergångsställen, infördes har det blivit allt svårare för personer med synnedsättning att ta sig fram i trafiken. Ombudsman för Synskadades riksförbund tillika ordförande för Luleå lokalförening, Thomas Tillberg, förklarar:
- I samma veva började man plocka bort skyltar och de vita strecken på övergångsställen. I stället skulle man ha ögonkontakt med föraren.
Ögonkontakt är en omöjlighet för någon med synnedsättning, inte heller för seende har det visat sig vara enkelt. Bilar med tonade rutor och nedfällda solskydd och förare med solglasögon ställer till det även där.
Bästa passagen borta
I Luleå har dessutom flera övergångsställen med akustiska ticksignaler och ljusreglering stängts av. Ticksignalen är till stor hjälp då den talar om när det är grönt ljus, ljudet gör det även lättare att gå rakt eftersom det går att sikta mot ljudet från stolpen på andra sidan gatan. Det går även att lägga en hand på själva ljudregleraren och känna när det är grönt ljus.
- Dessa övergångsställen anses som de bästa.
Svårt med gångfartsområden
Enligt Thomas Tillberg finns det planer på gångfartsområden i Luleå. I gångfartsområden samsas bilar, cyklister och gående om utrymmet.
- Miljön är väldigt komplex och det är svårt att orientera sig. Vi vill att man tänker till ytterligare ett varv och helst att man inte inför det alls.
Synskadades riksförbund jobbar för att påverka berörda instanser i de här frågorna, om än det finns en dialog så är det inte alltid som budskapet når fram.
- Det räcker inte med att det finns på papper, de måste även ta det till sig.