Kamp mot kvinnoprästmotstånd

En kamp både mot Sverige-demokraterna och kvinnoprästmotståndare. Det går socialdemokraterna till val på inför kyrkovalet.
? Luleå har tillsammans med västkusten flest präster som är kvinnoprästmotståndare. Och de försöker komma in på kyrkomötet, det måste vi stoppa, säger Olle Burell.

LULEÅ2005-09-09 06:30
Den 18 september är det kyrkoval. Därför hade Olle Burell tagit sig till Luleå för att valtala. På torsdagen deltog han i ett par möten i sin egenskap som ordförande för socialdemokraterna på kyrkomötet.<br>Ålderstigna åsikter<br>På en presskonferens talade han om den speciella situation som råder i Luleå och på västkusten.<br>&nbsp;? Av någon anledning har Luleå tillsammans med västkusten flest präster som är kvinnoprästmotståndare. Det handlar om människor som har åsikter som hör hemma på 1800-talet. De accepterar inte att ha kvinnliga präster som kolleger.<br>&nbsp;? Med subtila metoder kränker de sina kvinnliga kolleger. De här missförhållandena måste upp på bordet. Och det är extra viktigt här i Luleå eftersom flera församlingar har problem med det, säger Olle Burell.<br>Rörelse inom kyrkan<br>I det sammanhanget visar Burell en valsedel till kyrkomötet. Den tillhör Frimodig kyrka, en rörelse som verkar inom Svenska kyrkan. Sex av de 15 personerna som står på listan tillhör Luleå stift, tre av dem bor i Norrbotten.<br>&nbsp;? De här prästerna har alla lovat att arbeta med kvinnliga präster, något som var ett villkor för att de skulle få anställning. Men de kan bryta mot löftet eftersom det enligt deras logik inte finns kvinnliga präster. De anser också att allt som en kvinnlig präst utför i sitt ämbete inte räknas.<br>Vill stoppa utvecklingen<br>Olle Burell säger att antalet präster som är kvinnoprästmotståndare har ökat under senare år.<br>&nbsp;? Det är 50 år sedan Sverige fick den första kvinnliga prästen. Trots det är det fler unga manliga präster som är kvinnoprästmotståndare. Den utvecklingen måste vi stoppa.<br>Så talar han om en annan fråga som han säger är viktig för socialdemokraterna. Det gäller Sverigedemokraternas försök att få fler röster i kyrkovalet.<br>&nbsp;? Sverigedemokraterna deltar inte i kyrkovalet för att de är demokratiska. De vill ha en kyrka som är blond, blåögd och nationalistisk. Partiet vill också förbjuda kyrkan från att visa solidaritet med flyktingar. De är avskyvärda och agerar rakt emot den kärlek och solidaritet som kyrkan står för.<br>Viktigt att många röstar<br>Vid det senaste kyrkovalet fick Sverigedemokraterna två mandat. Och det innebär att kyrkan inför detta val distribuerar partiets valsedlar till samtliga församlingar.<br>I det sammanhanget talar Olle Burell om det låga valdeltagandet i kyrkoval, i det senaste deltog bara 14,2 procent.<br>&nbsp;? Eftersom valdeltagandet är så lågt behövs det inte många röster för att ett parti ska få in ledamöter på kyrkomötet. Därför är det viktigt att så många som möjligt går och röstar, det minskar risken för att Sverigedemokraterna ska få ledamöter på kyrkomötet.<br><br>jackie.bortz@kuriren.com<br>0920/375 78
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om