Kampanj för rättvis handel
Den här veckan genomförs en riksomfattande kampanj för rättvisa handelsvillkor i världen och världshungerdagen inföll dessutom i tisdags. Som ett led i kampanjen åker Johanna Mayorga, 26, aktiv i de ecuadorianska organisationen Fenocin, runt i Sverige och informerar om situationen i sitt hemland.
GYMNASIEKLASS. På onsdagen besökte Johanna Mayorga gymnasiebyn i Luleå och deltog bland annat under en lektion i spanska. Hon berättade bland annat om sitt hemland Ecuador.
Foto: Andreas Wälitalo
I dag äger 4 procent av befolkningen 54 procent av all jord och många på landsbygden flyttar in till städerna för att söka jobb. Fenocin kämpar för att förbättra de ekonomiska villkoren för befolkningen i Ecuador. Organisationen är multikulturell och bland medlemmarna finns bland annat bönder, svarta och den indianska ursprungsbefolkningen. - Det är vanligt att en familj på fem personer får klara sig på en dollar per dag, säger hon. Det är andra gången Johanna Mayorga är i Sverige och den här gången stannar hon en längre tid. Hon studerar svenska och jobbar åt den svenska solidaritetsorganisationen UBV (Utbildning för biståndsverksamhet) i Stockholm. Ökat inflytande
UBV försöker i samarbete med latinamerikanska folkrörelser åstadkomma en rättvis världsordning. Bland annat vill organisationen öka inflytandet för fattiga män och kvinnor. Enligt Johanna Mayorga finns det en optimism i Ecuador. Den organisation hon tillhör och många andra har goda möjligheter att påverka de demokratiska besluten i landet. - Dessutom är det många som lämnat Ecuador som börjar vända tillbaka. Det är UBV och den svenska sektionen av Fian (Foodfirst information and action network) som står bakom kampanjveckan som pågår. EU:s fel
Organisationerna har sammanställt en rapport som avslöjar vad EU:s jordbruks-, handels- och utvecklingspolitik ställer till i Sydamerika. De menar att de stora problemen med hunger, fattigdom och svält i världen inte är någon naturkatastrof utan beror på de beslut som världens makthavare fattar. Man manar att EU:s överproduktion av exempelvis spannmål, socker, mejeriprodukter och tomater slår ut lokala marknader i fattiga länder.
ECUADOR
Stat i nordvästra Sydamerika, vid ekvatorn; 283 561 km2, 13,3 miljoner invånare (2006). Till Ecuador hör också Galápagosöarna i Stilla havet, cirka 100 mil från fastlandet. Administrativt indelas Ecuador i 21 provinser. Huvudstad är Quito.
Av E:s befolkning är 30 procent indianer, 15 procent vita (huvudsakligen spanskättlingar) och 55 procent mestiser.
Landet har en snabb befolkningstillväxt och en mycket ung befolkning; 1/3 är under 15 år.
Vid sidan av spanska, som är officiellt språk och talas av 80 procent av befolkningen, lever fortfarande ett tjugotal inhemska språk.
Med en BNP per invånare av cirka 2.227 amerikanska dollar är Ecuador fortfarande ett av de fattigare länderna i Sydamerika.
Klyftorna mellan rika och fattiga är fortfarande mycket stora. Arbetslösheten är hög, och man räknar med att cirka 18 procent (1999) av den arbetsföra befolkningen helt saknar arbete och att cirka 50 procent är undersysselsatt.
Källa: Nationalencyklopedin
SVÄLT:
Trots att maten som produceras i världen räcker till alla uppskattar man att minst än 850 miljoner människor lider av hunger, undernäring och svält. Frihandelsavtalen sägs vara en starkt bidragande orsak till den orättvisa fördelningen av resurser.