Polis och åklagare började nysta i den massiva utpressningshärvan i vintras. Då hade flera kända entreprenörer och företagsprofiler inom bland annat restaurang- och bilbranschen drabbats, främst i södra Sverige men även i andra delar av landet.
Enligt Aftonbladet hotade en vid tidpunkten okänd gärningsman med att spränga deras hem eller klippa av deras fingrar, om de inte betalade stora pengar.
I slutet av mars kunde en man i 45-årsåldern häktas misstänkt för försök till grov utpressning i fyra separata fall, däribland med en företagsprofil från Luleå som en av de målsägande.
Luleåbon och hans familj har utsatts för upprepade utpressningsförsök från slutet av januari till början av mars.
Åklagare Lars Lindman vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet är förundersökningsledare och beskriver generellt hur den misstänkta brottsligheten har gått till.
– Alla utpressningsärenden följer ett särskilt tillvägagångssätt. Det kommer påstötningar om att betala höga summor pengar, annars drabbas målsäganden med hänvisning till gäng med stort våldskapital.
Med ”gäng” syftar åklagaren på ökända kriminella nätverk i Sverige men Lars Lindman vill inte närmare uppge namnet på dem eller i övrigt redogöra för eventuella gängkopplingar.
Han vill inte heller i detalj kommentera innehållet i utpressningshoten eller hur stora summor som de drabbade har krävts på.
– Men det är allvarliga hot som har påverkat dem på olika sätt.
Hur har hoten framförts?
– Via mejl huvudsakligen.
De fyra ärenden som den misstänkte sitter häktad för gäller utpressningar från Malmö i söder till Luleå i norr men totalt finns betydligt fler brottsoffer, enligt åklagaren.
– Det handlar om enträgenhet och uthållighet. Många personer har blivit utpressade. Vi har ytterligare minst sex-sju andra ärenden men i de fallen har han inte begärts häktad.
Vad kan du säga om målsäganden generellt?
– Det är personer som har pengar men jag vill inte gå in på övriga gemensamma nämnare.
Har den misstänkte varit bekant med brottsoffren även innan utpressningen påbörjades?
– Vissa har haft olika former av relationer till honom även innan, medan andra inte har det.
Den häktade misstänkte utpressaren i 45-årsåldern är numera skriven i Stockholmsområdet men har varit verksam i restaurangbranschen i Luleå. Under sin tid här dömdes han till fängelse för grov misshandel och några år senare dömdes han åter i ett annat brutalt misshandelsärende.
Åklagaren Lars Lindman vill inte kommentera mannens tidigare brottslighet men han beskriver utredningsläget i utpressningshärvan som gott.
– Vi får se vad den fortsatta tekniska utredningen ger men bevisläget är bra. Sen ska samtliga målsäganden höras tillräckligt också, så att vi har all information vi behöver.
Kan det finnas flera medgärningsmän i utpressningshärvan?
– Det vill jag inte gå in på.
Hoten mot både företagaren i Luleå och övriga målsäganden ska dock ha upphört sedan den misstänkte mannen häktades i slutet av mars.
– Min uppfattning är att vi har gripit rätt person, säger åklagare Lars Lindman som har förhoppningen att åtal kan väckas mot den misstänkte mannen senare i sommar.
Vi har varit i kontakt med Luleåföretagaren som avböjer att kommentera.