Känd kriminell indragen i stor knarkhärva i Luleås studentkvarter

En känd kriminell i Luleå har dragits in i den stora narkotikahärvan i studentkvarteren på Porsön.
Han misstänks ha hanterat drygt fem kilo amfetamin tillsammans med en man i 25-årsåldern – samtidigt som tre andra har släppts på fri fot.
– Brottsmisstankarna är inte lika starka mot dem längre, säger åklagare Joseph Ricken. 

"Övriga tre är inte helt avförda från utredningen men det finns inte lika starka misstankar mot dem längre", säger Joseph Ricken som leder utrdningen efter det stora amfetaminbeslaget.

"Övriga tre är inte helt avförda från utredningen men det finns inte lika starka misstankar mot dem längre", säger Joseph Ricken som leder utrdningen efter det stora amfetaminbeslaget.

Foto: Peter Johansson

Luleå2025-05-03 11:00

Nyheten i korthet

  • En känd kriminell misstänks vara inblandad i en stor narkotikahärva i Luleås studentkvarter, där fem kilo amfetamin hittades i mars.
  • Fyra män i 25-30-årsåldern häktades initialt, men tre har nu släppts då misstankarna mot dem minskat.
  • Den kända kriminella, som tidigare dömts för bland annat försök till rån, misstänks ha hanterat drogerna tillsammans med en av de yngre männen.

I mitten av mars i år skedde tillslaget mot lägenheten på universitetsområdet i Luleå, där cirka fem kilo amfetamin hittades, motsvarande en miljon i gatuvärde. 

Till en början satt fyra män i 25–30-årsåldern häktade för grovt narkotikabrott, däribland han som bodde på adressen.

I söndags häktades ytterligare en man i 35-årsåldern. Han är känd missbrukare hos polisen i Luleå, med en tyngre kriminell bakgrund än de yngre misstänkta och tidigare dömd för bland annat försök till rån, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grov misshandel.

Via telefontömningar och tekniska analyssvar kom polisen mannen på spåren men kammaråklagare Joseph Ricken är förtegen kring hur stor roll han har haft i hanteringen av det stora amfetaminpartiet.

– Det vet vi inte ännu, utan vi måste utreda det närmare nu. 

undefined
"Övriga tre är inte helt avförda från utredningen men det finns inte lika starka misstankar mot dem längre", säger Joseph Ricken som leder utrdningen efter det stora amfetaminbeslaget.

Samtliga fyra män som sedan tidigare har suttit häktade förnekar det grova narkotikabrottet medan tre har erkänt mindre narkotikainnehav.  

Misstankarna mot lägenhetsinnehavaren har stärkts under utredningens gång, samtidigt som övriga tre är släppta på fri fot. 

– De är inte helt avförda från utredningen men det finns inte lika starka misstankar mot dem längre, säger kammaråklagare Joseph Ricken. 

Gripen, anhållen, häktad

När ett brott har skett börjar polisen göra en brottsutredning. Den kallas förundersökning.

Gripen: Polisen kan gripa dig om de misstänker att du har begått ett brott. En gripen person har rätt till försvarare. 

Anhållen: Åklagaren kan besluta att anhålla dig om det anses viktigt för utredningen. Om du blir anhållen är du inlåst i en cell, dock högst i tre dagar. Senast klockan tolv den tredje dagen måste åklagaren bestämma om du ska släppas ut, eller komma till domstolen.

Häktad: Åklagaren kan även begära att du som misstänkt ska häktas, vilket bestäms av domstolen. Den som på sannolika skäl – den starkare misstankegraden – är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas, om det finns risk att personen avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Åtalad: När brottsutredningen är färdig bedömer åklagaren om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal i domstol, vilket innebär rättegång i domstol. Om den som är misstänkt erkänner ett mindre allvarligt brott kan åklagaren i stället utdöma böter, så kallat strafföreläggande. Då blir det ingen rättegång.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!