Vi möts vid Donkens monter där Ella Lundbom stannat till för att höra sig för om vilka jobb som finns. Hon läser sista året på det humanistiska programmet och tänker flytta för att läsa vidare. Men inte nu. Först vill hon jobba och spara ihop pengar innan flyttlasset går till läroanstalter som kan erbjuda högre utbildning i historia och kulturhistoria.
– Jag är intresserad av kultur, säger hon.
Och visst finns det jobb för den som vill ge sig in i restaurangbranschen. Angelina Eme, restaurangchef för Mc Donalds i Luleå berättar att de alltid söker personal, inte minst eftersom företaget ska öka sina anställda, från 80 till 100.
– Vi behöver alltid folk. Inte minst eftersom många kombinerar jobbet hos oss med studier, säger hon.
Vid Luleå tekniska universitets monter står bland annat Rasmus Strömberg och Raghad Haj Avad. De menar att många unga varit intresserade av vad universitetet kan erbjuda för utbildningsmöjligheter.
– Det verkar som att många vill plugga el eller teknik, säger Raghad Haj Avad. Hon är själv fastighetsförmedlare, medan Rasmus Strömberg slår ett slag för den nya legitimerade utbildningen till psykolog som startar på universitetet till hösten.
– Det innebär att man inte behöver flytta, säger han.
Men den person som tveklöst drog den största publiken under mässan var kändispolisen och debattören Nadim Ghazale som under 25 minuter höll en inspirationsföreläsning under rubriken "Ta kontroll över din framtid!" – ett tal där han lyfte det personliga ansvaret både för sig själv och sina medmänniskor men också att man kan påverka sin och andras tillvaro.
– Det är en tuff verklighet som de unga möter idag. Inte minst är det sociala straffet högt för unga som gör dumheter i en ålder när man inte tänker så mycket på konsekvenserna av sina handlingar. Står du i straffregistret idag är många dörrar stängda, menar han.
Nadim Ghazale är en stark förespråkare för alla yrken som har en samhällsbärande funktion. Där finns hjältarna, menar han.
– Och då talar jag om allt från poliser till förskollärare och socionomer. De gör skillnad, säger han.
Samtidigt, vid Luleå kommuns monter, önskar Daniella Niemi Zegers, Vilma Hedman och Josefin Palmgren Mella, att många unga ska lockas av stadens jobb, i skiftande yrken.
– Många kommuner brottas med kompetensbrist, så även i Luleå, inte minst inom industrin samt vård och omsorg. Vi söker 500 till 800 sommarvikarier inom vård och omsorg i kommunen, säger Vilma Hedman.