Kanelbullen större än någonsin

På torsdagen var det kanelbullens dag. Den ökande uppmärksamheten kring bemärkelsedagen försatte bagarierna i febrilt arbete under hela morgonen.  - Det har varit en jättestressig morgon. Vid klockan elva hade vi bakat 1.700 kanelbullar, säger Ulf Sundgren på WeGes konditori.  - På en vanlig dag bakar vi cirka 200 bullar av alla sorter.

KOMMER GÅ ÅT. Ulf Sundgren räknar med att brickan är tom inte en snar framtid.

KOMMER GÅ ÅT. Ulf Sundgren räknar med att brickan är tom inte en snar framtid.

Foto: Eija Dunder

LULEÅ2007-10-05 01:45
På WeGes konditori förberedde man tio kilo fett och tio kilo socker åt enbart kanelbullar inför kanelbullens dag. Detta att jämföra med cirka två kilo, för alla sorter, en vanlig arbetsdag. Att dagen fortfarande är ganska ny för många gör det svårt att i förväg göra en uppskattning om försäljningsantalet. Det gäller att ligga steget före för att inte bli tagna på sängen. - Vi drar lärdomar från de andra stora dagarna, som Fettisdagen. Vi behöver inte kalla in extra personal. Vi förberedde deg för flera dagar sedan, så det finns klart för att tinas och jäsas, berättar Ulf Sundgren. Hur mycket har försäljningen ökat? - Bara på WeGes har vi hittills i dag sålt 1.400 stycken. Förra året var det 1.100 under hela dagen. Fördelat på tre ställen. Blev snabbt populär
Sedan kanelbullens dag infördes 1999, i samband med Hembakningsrådets 40-årsjubileum, växer den i betydelse. Tanken bakom dagen var att betona kanelbullen som symbol för den svenska bakningstraditionen i hemmen. Dagen blir alltmer accepterad då medierna skriver om den samtidigt som konditorierna är noga med skyltandet. Dessutom har den letat sig in i flertalet svenska almanackor. Ulf Sundgren märker resultatet av det ökade intresset. - Fettisdagen och studentdagarna är fortfarande större, men 4 oktober är definitivt på "topp-fem", säger han. - Fram till julhandeln är det här den mest inkomstbringande dagen.
Så här gör du 25 klassiska kanelbullar: Deg: Smula ner 25 gram jäst i en degbunke. Smält 75 gram matfett och tillsätt 2 ½ dl mjölk och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan 1 krm salt, ½ dl socker och 1 tsk malen kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp för att arbeta in vetemjöl (ca 7 dl) i degen. Låt jäsa 30 minuter övertäckt. Fyllningen: Rör ihop 50 g matfett, ½ dl socker och 1 tsk kanel. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter. Vispa upp 1 ägg med och pensla försiktigt på bullarna. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter. Källa: www.recepten.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om