Kanelbullen större än någonsin
På torsdagen var det kanelbullens dag. Den ökande uppmärksamheten kring bemärkelsedagen försatte bagarierna i febrilt arbete under hela morgonen. - Det har varit en jättestressig morgon. Vid klockan elva hade vi bakat 1.700 kanelbullar, säger Ulf Sundgren på WeGes konditori. - På en vanlig dag bakar vi cirka 200 bullar av alla sorter.
KOMMER GÅ ÅT. Ulf Sundgren räknar med att brickan är tom inte en snar framtid.
Foto: Eija Dunder
Sedan kanelbullens dag infördes 1999, i samband med Hembakningsrådets 40-årsjubileum, växer den i betydelse. Tanken bakom dagen var att betona kanelbullen som symbol för den svenska bakningstraditionen i hemmen. Dagen blir alltmer accepterad då medierna skriver om den samtidigt som konditorierna är noga med skyltandet. Dessutom har den letat sig in i flertalet svenska almanackor. Ulf Sundgren märker resultatet av det ökade intresset. - Fettisdagen och studentdagarna är fortfarande större, men 4 oktober är definitivt på "topp-fem", säger han. - Fram till julhandeln är det här den mest inkomstbringande dagen.
Så här gör du 25 klassiska kanelbullar: Deg: Smula ner 25 gram jäst i en degbunke. Smält 75 gram matfett och tillsätt 2 ½ dl mjölk och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan 1 krm salt, ½ dl socker och 1 tsk malen kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp för att arbeta in vetemjöl (ca 7 dl) i degen. Låt jäsa 30 minuter övertäckt. Fyllningen: Rör ihop 50 g matfett, ½ dl socker och 1 tsk kanel. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter. Vispa upp 1 ägg med och pensla försiktigt på bullarna. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter. Källa: www.recepten.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!