Videon är inte längre tillgänglig
Löjtnant Fredrik, han utelämnar efternamnet av säkerhetsskäl, är sambandsofficer.
Han arbetar med datakommunikation och ska hjälpa till att bygga upp ett nätverk på en flygbas i södra Europa.
Än så länge finns inget beslut om var den svenska gruppen på cirka 130 personer ska stationeras.
Valet står troligen mellan en flygbas på Sicilien och en på Kreta.
- Jag valde militäryrket delvis för att få åka ut i världen och hjälpa andra människor med vår insats. Och det känns bra att få vara med och hjälpa det libyska folket och ge dem en framtid, säger löjtnant Fredrik.
Det är inga små resurser som det svenska försvaret ska ta med sig till södra Europa: utrustningen gör att man kan bygga upp en flygplats som har lika stor kapacitet som Landvetter, landets näst största kommersiella flygplats. Medan vi talar lastas flera containrar med utrusting.
Säkrar förbudszon
Flottiljchefen Per Nilsson talar om det beslut som rikdagen fattade på fredagen: då röstade samtliga partier, utom Sverigedemokraterna, för att Sverige ska skicka åtta Jas 39 Gripen till södra Europa.
Därifrån ska de hjälpa till att se till att säkra den flygförbudszon som FN fattat beslut om och ingenting annat.
Det innebär att de svenska flygplanen inte får delta i strider eller fälla bomber.
- Riksdagen har fattat ett historiskt beslut, det var 48 år sedan som Sverige senast deltog i en liknande operation med vårt flygvapen - Kongo, säger Per Nilsson.
Han säger att beslutet i riksdagen var väntat, speciellt som det finns ett brett stöd för FN-aktionen bland allmänheten.
Lätt att samordna
Därför har flottiljen sedan en tid förberett sig för att skicka personal och material till en flygbas i södra Europa.
- Det kommer att bli lätt för oss att samordna flygkampanjer med andra länders flygvapen - vi har bra erfarenhet eftersom vi samtränar med norska och finska flygvapnet varje vecka, säger Per Nilsson.
De åtta Jas Gripen-plan som ska ingå i operationen tas från F 17 i Ronneby liksom huvuddelen av de 130 personer som ska delta i aktionen. Endast tio kommer från F 21. I riksdagens beslut ingår att det svenska deltagandet ska pågå i högst tre månader.