Kärnkraftsoro skapar debatt

Planerna på kärnkraft i Finland oroar i Luleå. Det är skäl nog för kommunen att säga vad den tycker anser många av kommunens partier.

Luleå2014-04-01 07:11

En interpellation från MP, V och RS fick planerna på ett kärnkraftverk i Pyhäjoki utanför Brahestad att debatteras i kommunfullmäktige i Luleå.

Kommunledningen har tidigare sagt att det inte är kommunens sak att ha åsikter om finsk energipolitik och vidhöll den uppfattningen i debatten.

– Alla frågor kan inte debatteras i fullmäktige. Men debatten finns ju ändå och det är bra, sa Niklas Nordström (S).

Det framkom att miljöchef Mats-Åke Bygdemark anser att miljökontoret saknar kompetens för att yttra sig i frågan. I det läget har miljönämnden tagit ett eget yttrande till Naturvårdsverket. Där påtalas den oro som finns bland Luleåbor över planerna och en önskan om en "mindre farlig elproduktion i vår närhet".

– Jag är motståndare till kärnkraft, sa nämndens ordförande Göran Öhman (S) och ifrågasatte att han är med i ett kärnkraftsvänligt parti.

Men oppositionen vill att kommunstyrelsen tar upp frågan och pekar på Luleåbornas oro som skäl nog.

– Här finns mycket att ifrågasätta, även om man är för kärnkraft, sa Nina Berggård (V).

För övrigt på fullmäktige:

Det blev debatt om revisionsberättelsen för 2013 sedan revisorn Bernt Johansson (LPO) lämnat sin egen version. Johansson kritiserar där dåvarande kommunalråden Karl Petersen och Yvonne Stålnacke för att Luleå energi arena fördyrades under pågående bygge. Kritiken riktas även mot ordförandena Lenita Eriksson och Inger B Larsson.

Kommunledningen kritiseras också för att den inte hanterat den av Kuriren omskrivna konflikten på Renhållningsbolaget på rätt sätt. Fullmäktige ställde sig dock bakom den revision som övriga sju revisorer lade fram.

Rättvisepartiet hade även en interpellation om konflikten på renhållningen. Den gäller motsättningar mellan ledningen och två skyddsombud, en konflikt som gick till central förhandling där det blev skadestånd och en ursäkt till skyddsombuden.

– Det är märkligt att man måste stå och undervisa socialdemokraterna i grundläggande fackliga principer, sade Göran Thyni (RS).

Rättvisepartiet och Vänsterpartiet menade att det är fel att hävda att ledningen inte gjort sig skyldig till formella fel.

– Det är en förminskning. Här finns lärdom att hämta, sade Bertil Bartholdsson (V).

Yvonne Stålnacke (S) hänvisade dock till den handlingsplan som arbetsgivare och fack nu kommit fram till samt att båda parter nu är nöjd med den lösning som finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om